3 pomysły na zdrowe dania z pomidorami
2024-08-20 22:26:09(ost. akt: 2024-08-27 14:13:08)
Artykuł
sponsorowany
Pomidory to uniwersalne warzywa, z których wyczarujesz mnóstwo pysznych potraw – zarówno śniadań, jak i obiadów, przekąsek czy kolacji. Oprócz słodkiego smaku znajdziesz tam również sporo witaminy C, E, beta-karoten, likopen oraz mnóstwo potasu. Odkryj pomysły na zdrowe dania z pomidorami, które zachwycą Cię walorami smakowymi i właściwościami zdrowotnymi.
Gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów
Szukasz pomysłu na obiad, który idealnie sprawdzi się latem? Koniecznie przygotuj lekkie, orzeźwiające i naprawdę smaczne gazpacho rodem z hiszpańskiej Andaluzji.Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 1 ogórek,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
- 1 ogórek,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki octu winnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Obierz ogórek, cebulę i czosnek, a z papryki usuń nasiona. Wszystkie warzywa zmiksuj na gładką masę, dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz. Chłodnik schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem. Takie gazpacho to doskonałe źródło antyoksydantów i witaminy C.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Obierz ogórek, cebulę i czosnek, a z papryki usuń nasiona. Wszystkie warzywa zmiksuj na gładką masę, dodaj oliwę, ocet, sól i pieprz. Chłodnik schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem. Takie gazpacho to doskonałe źródło antyoksydantów i witaminy C.
Sałatka caprese z awokado
Sałatka caprese to iście włoskie danie, które jest proste, a przy tym zaskakuje głębią smaków. Wersja z dodatkiem awokado jest jeszcze bardziej sycąca i bogata w zdrowe tłuszcze. Chcesz samodzielnie przyrządzić sałatkę caprese? Skorzystaj z naszego przepisu.Składniki:
- 2 duże pomidory,
- 1 dojrzałe awokado,
- 125 g mozzarelli,
- świeża bazylia,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- sól i pieprz do smaku.
- 1 dojrzałe awokado,
- 125 g mozzarelli,
- świeża bazylia,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pomidory, awokado i mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Następnie ułóż na talerzu na przemian plastry pomidora, awokado i mozzarelli. Posyp listkami bazylii, skrop oliwą z oliwek, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatka caprese z awokado to danie idealne na letni obiad lub kolację.
Pomidory, awokado i mozzarellę pokrój w grubsze plastry. Następnie ułóż na talerzu na przemian plastry pomidora, awokado i mozzarelli. Posyp listkami bazylii, skrop oliwą z oliwek, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Sałatka caprese z awokado to danie idealne na letni obiad lub kolację.
Makaron z pomidorami, szpinakiem i czosnkiem
Czas na kolny pyszny pomysł na obiad z pomidorami w roli głównej. Pamiętaj, że to warzywo jest świetne również na diecie odchudzającej – możesz samodzielnie przyrządzić potrawy z pomidorami lub też zamówić catering dietetyczny np. ze strony https://www.zdrowycatering.pl/dieta-odchudzajaca/. Dlaczego warto jeść pomidory podczas redukcji? Zawierają dużo wody, a przy tym są niskokaloryczne, więc koniecznie włącz do swojego menu makaron z pomidorami, szpinakiem i czosnkiem.Składniki:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu,
- 400 g pomidorów koktajlowych,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz i płatki chili do smaku.
- 400 g pomidorów koktajlowych,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz i płatki chili do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i smaż przez kilka minut – do momentu aż pomidory zmiękną. Dodaj szpinak, sok z cytryny i smaż przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem oraz płatkami chili. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i podawaj na ciepło.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i smaż przez kilka minut – do momentu aż pomidory zmiękną. Dodaj szpinak, sok z cytryny i smaż przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem oraz płatkami chili. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i podawaj na ciepło.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez