Wtorek, 21 maja 2019. Imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Aktywni także na emeryturze. Tutaj nie ma czasu na nudę

2013-05-12 14:00:00 (ost. akt: 2013-05-11 14:53:33)
Pod koniec kwietnia odbył się konkurs "Pierogi wczoraj i dziś"

Pod koniec kwietnia odbył się konkurs "Pierogi wczoraj i dziś"

Autor zdjęcia: Karolina Krajewska

Od poniedziałku do soboty trwają różne zajęcia. Najbardziej aktywni seniorzy uczestniczą w trzech, a nawet pięciu sekcjach zainteresowań. Słuchacze biorą udział w wykładach, imprezach kulturalnych i praktycznie cały tydzień jest zagospodarowany — mówi Iwona Orężak, dyrektorka Uniwersytetu Trzeciego Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu.

— Robimy wszystko, by nasi podopieczni nie mieli czasu na nudę, na rozmyślania o chorobach czy innych problemach, których nam wszystkim nie brakuje — przekonuje Iwona Orężak. — Nasze działania mają przede wszystkim wzmocnić samoocenę słuchacza, dowartościować go i oczywiście zaktywizować w różnych obszarach.

Nie tylko sekcje zainteresowań działają na uniwersytecie. Seniorzy mogą brać udział w różnych projektach. 

— Aby umożliwić słuchaczom poznanie bliżej różnych kultur, poszerzyć ich zainteresowania, a również nauczyć niejako współpracować z młodszym pokoleniem na różnych płaszczyznach nasz uniwersytet pozyskał środki z Ministerstwa Polityki Społecznej, w ramach programu FIO, i zaproponował słuchaczom uczestnictwo w dwuletnim projekcie 'Wspólne działania - wspólne korzyści" — mówi Iwona Orężak.

W ramach różnorodnych działań projektowych proponowanych dla słuchaczy znalazły się między innymi: zajęcia podnoszące umiejętności informatyczne, wiedzę z dietetyki i zdrowego żywienia, ale też poprzez organizacje konkursów stworzono możliwości dwóm pokoleniom porównania swoich umiejętności kulinarnych.

— Przed nami jeszcze zmagania w dziedzinie sztuki. Po zajęciach z rękodzieła artystycznego tym razem przy współpracy z Gimnazjum nr 4 w Elblągu rozpoczęły się warsztaty artystyczne przygotowujące do pleneru malarskiego, również dwupokoleniowego, który odbędzie się w czerwcu w Krynicy Morskiej — dodaje Iwona Orężak.

Chętni słuchacze mogli także sprawdzić swoje umiejętności w przygotowywaniu tradycyjnych, polskich dań. Pod koniec kwietnia odbył się konkurs "Pierogi wczoraj i dziś". W konkursie wzięły udział słuchaczki uniwersytetu, sześć seniorek oraz siedmioro uczniów Zespołu Szkół Gospodarczych.

Każdy uczestnik konkursu przygotował pierogi według własnego przepisu. Wszyscy musieli się bardzo spieszyć, mieli bowiem na przygotowanie potraw tylko półtorej godziny. Sześcioosobowe jury (3 osoby z ZSG i 3 osoby z Uniwersytetu III Wieku) oceniało efekt końcowy. 
Popisy kulinarne rywalizujących oceniała również publiczność głosując na najsmaczniejsze pierogi.

W kategorii seniorów pierwsze miejsce komisja przyznała Mirosławie Bednarczyk za pierogi z pieczarkami. Z kolei pierwsze miejsce w kategorii juniorów zdobył Dariusz Szczepłocki za pierogi ze szpinakiem, wędzonym łososiem i sosem serowym.

Konkurs na lepienie pierogów był trzecim i ostatnim spotkaniem w Zespole Szkół Gospodarczych realizowanym w ramach projektu dofinansowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej Forum Inicjatyw Obywatelskich - FIO - pod nazwą "Wspólne działania - wspólne korzyści". Wspólne działania międzypokoleniowe zostały zorganizowane między uczniami Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu i słuchaczami Uniwersytetu III Wieku i Osób Niepełnosprawnych w Elblągu.

W ramach tej współpracy zostały zorganizowane dwa spotkania w formie warsztatów dla liderów. Udział w nich wzięli liderzy sekcji zainteresowań Uniwersytetu III Wieku i uczniowie wytypowani przez szkołę jako najbardziej aktywni. Niektórzy z nich są wolontariuszami. 
Ponadto odbyły się trzy spotkania w ZSG. Pierwsze z nich odbyło się 8 marca. Młodzież przygotowała wówczas potrawy nowoczesne, ale zdrowe m.in. galaretki, sałatki i inne przekąski. Natomiast seniorki ugotowały według starych receptur m.in. bigos, przyrządziły rybę po grecku, przekąski, ciasta.

Drugie spotkanie odbyło się 20 marca. Młodzież prezentowała sposoby dekorowania stołów na Święta Wielkanocne i techniki układania serwetek. Te dwa spotkania rozpoczęły się wykładami o wartościach odżywczych głównych produktów spożywczych, właściwego odżywiania seniorów i potrzeb żywieniowych młodzieży. Trzecie spotkanie – 27 kwietnia - konkurs na lepienie pierogów zakończyło wspomniany projekt. Organizatorzy spotkań postarają się, aby ta współpraca była kontynuowana w przyszłości.
Sylwia Warzechowska, Karolina Krajewska

Źródło: Dziennik Elbląski

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB