Cwaniaczek z lina z czereśniową duszą
2014-11-20 18:00:00(ost. akt: 2014-11-20 14:50:34)
Gospodynie z Kamionka Wielkiego i Tolkmicka dołożyły do swojej licznej kolekcji kulinarnych trofeów nagrody za "Skarby Europy zaklęte w szkle". Pierwsze miejsca we wszystkich trzech konkursowych kategoriach przyniosły im: "Czereśniowa dusza", opieńki w pomidorach i boczek zwijany.
Janina Iwon cieszy się z pierwszego miejsca w kategorii: domowe przetwory mięsne i rybne. Jurorom zasmakował jej boczek zwijany.
— Skorzystałam z przepisu mojej mamy. Jest on bardzo prosty. Boczek posypujemy solą, pieprzem, dokładnie obsmażamy i ładujemy do słoika. Można dodać trochę ziela angielskiego i listek laurowy. Słoik gotujemy godzinę, odczekujemy dobę i ponownie go pasteryzujemy. Potem może spokojnie stać w spiżarni nawet pół roku — opowiada Janina Iwon.
— Skorzystałam z przepisu mojej mamy. Jest on bardzo prosty. Boczek posypujemy solą, pieprzem, dokładnie obsmażamy i ładujemy do słoika. Można dodać trochę ziela angielskiego i listek laurowy. Słoik gotujemy godzinę, odczekujemy dobę i ponownie go pasteryzujemy. Potem może spokojnie stać w spiżarni nawet pół roku — opowiada Janina Iwon.
Drugie miejsce w tej kategorii zdobyła Krystyna Greń, przewodnicząca KGW w Kamionku Wielkim. Uznanie jury zdobył jej "cwaniaczek z lina".
— Rybę gotujemy w małej ilości rosołu, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i lubczykiem ogrodowym, ciasno układamy w słoju lub w miseczce i mocno dociskamy.
Do gospodyń z Kamionka Wielkiego należy też trzecie miejsce w tej kategorii. Za pasztet z królika zdobyła je Mirosława Antończak.
Ewa Zegzuła jest laureatką w kategorii: domowe przetwory z warzyw, w tym z grzybów. Pierwsze miejsce przyniosły jej opieńki w pomidorach. W tej kategorii, trzecie miejsce należy do Emilii Piaścik z Tolkmicka. Jury przyznało je za słoiczek o intrygującej nazwie "Szlachta z lasu zamknięta w kapsule czasu".
— Nie ma nic lepszego do podjadania w zimowe wieczory. Tylko potem nie można wsiadać za kółko — śmieje się pani Emilia. — Po tą nazwą kryją się pasteryzowane w cukrze leśne czereśnie, zalewane następnie spirytusem.
Do gospodyń z Kamionka Wielkiego należy też trzecie miejsce w tej kategorii. Za pasztet z królika zdobyła je Mirosława Antończak.
Ewa Zegzuła jest laureatką w kategorii: domowe przetwory z warzyw, w tym z grzybów. Pierwsze miejsce przyniosły jej opieńki w pomidorach. W tej kategorii, trzecie miejsce należy do Emilii Piaścik z Tolkmicka. Jury przyznało je za słoiczek o intrygującej nazwie "Szlachta z lasu zamknięta w kapsule czasu".
— Nie ma nic lepszego do podjadania w zimowe wieczory. Tylko potem nie można wsiadać za kółko — śmieje się pani Emilia. — Po tą nazwą kryją się pasteryzowane w cukrze leśne czereśnie, zalewane następnie spirytusem.
Również wśród wyróżnionych przetworów nie zabrakło potraw przygotowanych przez tolkmiczanki. Jury doceniło w ten sposób "śledzik zalewowy z połowów rybaków z Zalewu Wiślanego", przygotowany przez Danutę Bondarenko i "pulpeciki rybne po rybacku", przyrządzone przez panie z Klubu Gosposia przy OSP w Tolkmicku.
Organizatorami III edycji konkursu "Skarby Europy zaklęte w szkle" byli: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz działający przy Izbie Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct - Olsztyn, we współpracy z olsztyńskim oddziałem Agencji Rynku Rolnego.
Więcej w piątkowym wydaniu Dziennika Elbląskiego
gog
Więcej w piątkowym wydaniu Dziennika Elbląskiego
gog
Źródło: Dziennik Elbląski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez