Lato pełne smaków. Tym razem polędwica po sarmacku

2017-08-02 12:12:41(ost. akt: 2017-08-02 12:14:30)
Przemysław Zwański

Przemysław Zwański

Autor zdjęcia: arch. organizatorów

Już czwartek, 3 sierpnia, o godz. 11.00 na bibliotecznym dziedzińcu odbędzie się kolejne spotkanie w ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków”.
Warsztat kulinarny pt. „Dekonstrukcja, czyli zderzenie nowego ze starym – polędwica skradziona z sarmackiego stołu” poprowadzi Przemysław Zwański. Będzie smacznie! Wstęp wolny.

W ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” odbywają się spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których przypominamy dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Są to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów.

Letni cykl „Lato pełne smaków” jest kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” – cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań dla seniorów poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016. Podczas najbliższego spotkania Przemysław Zwański – młody i bardzo utalentowany kucharz przyrządzi polędwicę po sarmacku. Zapraszamy na biblioteczny dziedziniec (w razie niepogody do sali „U św. Ducha”).
Informacja Biblioteki Elbląskiej


Źródło: Dziennik Elbląski