Pączki z Aniołowa robią furorę. Trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych
2018-06-12 07:00:00(ost. akt: 2018-06-12 07:14:41)
Anielskie ruchańce, czyli pewnego rodzaju pączki z Aniołowa koło Pasłęka, trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Anielskie ruchańce to pewnego rodzaju pączki, a ich nazwa pochodzi od nazwy miejscowości Aniołowo – anielskie oraz ruszania się ciasta w czasie wypieku – czyli ruchańce. Tradycja i receptura ich wypieku prawdopodobnie wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów i sięga lat 40. XX w. Wykonywanie anielskich ruchańców związane było z okresem ostatków dawniej hucznie obchodzonych na terenach Aniołowa.
W Aniołowie co roku odbywa się Zlot Miłośników Aniołów. Tegoroczny odbędzie się 14 lipca, a podczas niego będzie można skosztować tego wspaniałego wypieku.
A oto opis anielskich ruchańców, jaki znajduje się na stronie Ministerstwa Rolnictwa:
Wygląd: lekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, posypane cukrem pudrem.
Kształt: nieregularny, lekko podłużny.
Rozmiar: długość około 10 cm.
Barwa: zewnętrzna złocisto-brązowa z białym cukrem pudrem, na przekroju kremowe ciasto.
Konsystencja: miękkie, puszyste i sprężyste ciasto, lekko chrupiąca skórka.
Smak: wyrazisty, zapach smażonego ciasta drożdżowego.
Wygląd: lekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, posypane cukrem pudrem.
Kształt: nieregularny, lekko podłużny.
Rozmiar: długość około 10 cm.
Barwa: zewnętrzna złocisto-brązowa z białym cukrem pudrem, na przekroju kremowe ciasto.
Konsystencja: miękkie, puszyste i sprężyste ciasto, lekko chrupiąca skórka.
Smak: wyrazisty, zapach smażonego ciasta drożdżowego.
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
anioł #2517581 | 91.228.*.* 12 cze 2018 09:19
Racuchy są smakowite i są SMAŻONE a nie pieczone
odpowiedz na ten komentarz