Tani cukier pilnie poszukiwany. Będzie drożał? Gdzie w Elblągu można kupić cukier w dobrej cenie?

2022-07-29 13:00:07(ost. akt: 2022-07-29 13:25:39)
 A może to czas, aby ograniczyć spożycie cukru?

A może to czas, aby ograniczyć spożycie cukru?

Autor zdjęcia: eg

W ubiegłym tygodniu przywoływaliśmy opinię eksperta, który ocenił prognozowane ceny cukru w najbliższych tygodniach i miesiącach. Jak na ciągle rosnące ceny tego produktu reagują konsumenci z Elbląga?
Na jednej z lokalnych grup społecznościowych pojawił się post z zapytaniem o dostępność cukru w naszym mieście:
— Szukam cukru w Elblągu, Będę jutro. Robię chrzciny małej i nie wiem, czy gdzieś go znajdę. Potrzebuję do upieczenia ciast — pisze internautka.

Elblążanie szybko ruszyli z pomocą, udzielając wielu odpowiedzi.
Nie pisz głupot, że w Elblągu nie ma cukru — można przeczytać w komentarzach. W odpowiedziach na zapytanie dowiadujemy się, że cukru jest w Elblągu pod dostatkiem. Jednak — co ciekawe — jego cena może sporo się różnić w zależności od miejsca zakupu produktu.

4,99 zł, 5,49 zł 5,45 zł — internauci wyliczają ceny, po jakich ostatnio zakupili cukier.


Wymieniają się przy tym informacjami na temat tego, czy jego cena w danym miejscu już się zmieniła.
Ktoś pyta: — Dalej po 4,80 zł?
— Nie, już po 5,49. Jeszcze przedwczoraj był po 4,99 zł — czytamy w odpowiedzi. Kolejna osoba informuje, że cukier w jednym ze sklepów można kupić po 6,99, inna osoba za kilogram zapłaciła 9,90.
— To i tak nie jest źle. W Suszu był po 13,70 zł — czytamy w kolejnym komentarzu.

A zatem cukier w Elblągu jest dostępny, problemem jest jego cena. Eksperci wspominają już nawet o turystyce zakupowej. I nie ma co się dziwić, trwa właśnie sezon na robienie przetworów. Cukier potrzeby jest też m.in. pszczelarzom, więc nie zawsze opinia, że ktoś, kto kupuje go w większych ilościach, kieruje się jedynie przezornością i obawą, że tego produktu może zabraknąć.

Dlaczego taki drogi?


Średnia cena cukru w lipcu, jak podaje portal dlahandlu.pl, w supermarketach to 3,99 zł. Rok temu płaciliśmy 3 zł, co oznacza, że cukier podrożał o ok. 1 zł na kg w ciągu ostatnich 12 miesięcy. W dyskontach i hipermarketach w czerwcu można było jeszcze znaleźć za 3,22-3,23 zł za kg. Teraz klienci donoszą głównie o pustych półkach. Czy jeśli się pojawi, będzie jeszcze droższy?

Roman Kubiak, prezes jednej z cukrowni w rozmowie z money.pl zauważa, że na cenę cukru ma wpływ wiele czynników: wojna w Ukrainie i sankcje nałożone na Rosję i Białoruś oraz rosnące ceny nawozów. Do tego wyższe ceny paliw. Nie chodzi tylko o benzynę, ale też gaz niezbędny do produkcji cukru z buraków. Sam koszt uprawy buraków cukrowych wzrośnie w tym roku o co najmniej 40 proc. Na cenę końcową cukru wpływają też koszty prądu, które ponoszą cukrownie. Najwięcej jednak możemy zapłacić jesienią, kiedy do cukrowni trafią tegoroczne buraki cukrowe. Natomiast pod koniec roku cena cukru może wzrosnąć nawet dwukrotnie.

Ostatni raz cena cukru była tak wysoka w 2021 roku. Wtedy analitycy ogłaszali, że najgorsze dopiero przed nami. Nie mogli jednak przewidzieć, że Rosja napadnie na Ukrainę, co znacznie pogorszy sytuację.
Wyższe ceny cukru przełożą się na ceny innych produktów, m.in. napojów czy słodyczy. Ich ceny mogą wzrosnąć nawet o 20-30 proc.
W czerwcu podwyżki w sklepach wyniosły średnio 18 proc. rok do roku. O ile w poprzednich miesiącach niekwestionowanym numerem jeden na liście najbardziej drożejących produktów był olej, to w czerwcu wyprzedziło go masło. Podrożało o prawie 50 proc. Lipiec będzie należał do znikającego z półek cukru. Jego cena poszła w górę o 42 proc. rok do roku.


Czy warto robić zapasy?


Jeśli trafi się na dostawę cukru, to czy warto od razu kupić kilka kilogramów, żeby uchronić się przed podwyżką? Cukier to artykuł spożywczy z długim terminem przydatności do spożycia. Odpowiednio przechowywany nie powinien się krystalizować. Największy wzrost jego ceny przypadać będzie na okres jesienno-zimowy, czyli czas, w którym przygotowujemy stosunkowo dużo słodkości.

A może to czas, aby ograniczyć spożycie cukru?


— Nie chciałabym, aby ludzie ograniczali cukier z powodu dostępności, ale w wyniku przemyślanej decyzji. Rzeczywiście za dużo spożywamy cukru, a nasze dzieci tyją na potęgę. Cukier naprawdę przysparza nam sporo problemów zdrowotnych — uważa prof. Katarzyna Przybyłowicz, dietetyk z Wydziału Nauki o Żywności UWM.

— Pamiętajmy, że wszystko jest dozwolone w umiarkowanych ilościach. Cukier powinniśmy spożywać mądrze. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, nie żałujmy sobie — zaznacza prof. Przybyłowicz.