Spotkanie pełne Żuław

2016-05-08 17:30:27(ost. akt: 2016-05-08 16:08:28)

Autor zdjęcia: Michał Kalbarczyk

W Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu dzisiaj (8 maja) odbyło się spotkanie z kulturą żuławską. Podczas kilkugodzinnej imprezy można było o Żuławach posłuchać, zobaczyć je na filmach i fotografiach oraz spróbować ich przysmaków.

Rozpoczęło się punktualnie o 11.00 - na holu głównym gości witali organizatorzy. Tu można było kupić regionalne wydawnictwa, zapoznać się z ofertą Gminy Nowy Staw, Żuławskiego Ośrodka Kultury czy grupy Zażuławialnia, spróbować pysznych wypieków, pomalować wiatrak 3D, czy sprawdzić, jak działają skanery 3D.

- To Regionalna Pracownia Digitalizacji działająca w Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu, realizując projekt mający na celu przypomnienie o żuławskich domach podcieniowych, nawiązała cenne kontakty, które dziś procentują w postaci interesujących wydarzeń kulturalnych – mówi Magdalena Czarnocka-Kaptur, wicedyrektor Centrum Spotkań Europejskich „Światowid”.

Prócz skanerów 3D wzrok przychodzących przyciągały również… roboty, skonstruowane w pracowni robotyki Żuławskiego Ośrodka Kultury. Pracownia ma na koncie maszyny latające, chodzące, roboty autonomiczne, roboty sumo i zdążyła już zdobyć 4 medale mistrzostw świata w robotyce.

W Sali Kameralnej Kina Światowid odbywały się prezentacje i wykłady. Można się było m.in. dowiedzieć czym jest hydrotechniczny ewenement na Żuławach, ile metrów ma pętla żuławska, gdzie znajdują się żuławskie szlaki turystyczne, jaką ofertę kulturalną i turystyczną mają gminy położone na Żuławach. Nie zabrakło również tematów historycznych i związanych z tradycjami, m.in. o historii żuławskiego serowarstwa, czym jest Machandel, czy o szwedzkiej pomocy dla Pomorza po II wojnie światowej. W międzyczasie uczestnicy imprezy sprawdzali, jak smakuje żuławska tradycyjna zupa królewska z klopsikami.

- Żuławska kuchnia jest syta, nieskomplikowana i prosta w przygotowaniu, a wynika to z tego, że mieszkańcy Żuław potrzebowali „konkretnego”, mięsnego posiłku, aby mieć siły do ciężkiej pracy w polu – opowiadał Jacek Opitz, który przygotowywał zupę.

Organizatorami imprezy byli: Centrum Spotkań Europejskich "Światowid" w Elblągu, Muzeum Stutthof w Sztutowie oraz Muzeum Historyczne Miasta Gdańska.

CSE Światowid

Źródło: Dziennik Elbląski