Pierniki i marcepany, czyli dawne zwyczaje świąteczne w Pasłęku

2018-12-12 11:29:30(ost. akt: 2018-12-12 11:33:18)

Autor zdjęcia: arch. muzeum w Elblągu

Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu oraz Biblioteka Publiczna w Pasłęku zapraszają na przedświąteczne spotkanie z historią pn. "Pierniki i marcepany, czyli przedwojenne zwyczaje świąteczne w Pasłęku".
Spotkanie: 13.12.2018, godz. 17.

W okresie przedświątecznej gorączki, przedświątecznego szału przygotowań zajmujemy się przygotowywaniem mieszkania, poszukiwaniem prezentów oraz przygotowywaniem świątecznych potraw. W ramach chwili wytchnienia wszystkich miłośników Pasłęka i historii zapraszamy na opowieść - o historii i potrawach. W przedwojennym Pasłęku, jak w całych Prusach Wschodnich w okresie adwentu zajmowano się przyrządzaniem rożnych ciast piernikowych oraz marcepanów.

Zajmowały się tym panie i gospodynie w domach oraz cukiernie, piekarnie czy innego rodzaju lokale serwujące potrawy. A podczas spotkania w dniu 13 grudnia w pasłęckiej Bibliotece Publicznej Piotr Adamczyk (Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu), pomysłodawca przywrócenia pasłęckiego piernika jako pamiątki turystycznej i kulinarnej, spróbuje przedstawić ten miniony, przedwojenny świat. Do których to tradycji piernikarskich miasta stara się nawiązać też jedna z pasłęckich cukierni, będąca partnerem spotkania.
Informacja muzeum

Źródło: Dziennik Elbląski

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Lecner #2642280 | 5.173.*.* 12 gru 2018 18:09

    Piękna tradycja do której trzeba powrocic.Pierniki i marcepany,sam chętnie bym je w okresie adwentu ,w jakiejś kafejce zjadł. Zachowały się pewnie stare receptury,które trzeba wdrożyć w życie.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz