Poniedziałek, 10 maja 2021. Imieniny Antoniny, Izydory, Jana

Uczniowie wiedzą, jak dobrze wykorzystać żywność

2019-03-29 08:58:24 (ost. akt: 2019-03-29 09:00:30)

Autor zdjęcia: nadesłane

W dniu 26 marca już po raz kolejny odbył się konkurs kulinarny zorganizowany w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu we współpracy z Bankiem Żywności pod hasłem "Jak dobrze wykorzystać żywność?”. Głównym surowcem, który mieli wykorzystać uczestnicy było jajo.

W jury konkursu zasiedli: Teresa Bocheńska - prezes Banku Żywności w Elblągu, Maria Dobosz - dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, Aleksandra Damentko i Marta Czapnik - przedstawicielki Federacji Banków Żywności w Polsce, Aleksandra Piankowska-Flizik - przedstawiciel Banku Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu.

Uczestnicy zaskoczyli jury swoimi pomysłami i kreatywnością wykorzystując jajo do przygotowania następujących potraw konkursowych:

- Agata Zyra - Jaja po szkocku
- Agnieszka Byczyńska- Jajko - misz masz
- Mateusz Ciosek - Perduty holenderskie w buraczanym towarzystwie
-Joanna Kempińska - Torcik z kremem tiramisu, musem malinowo - miętowym i delikatnym kremem lemon curd
-Paweł Dynowiec - Smażone jajka faszerowane
-Krzysztof Zielke - Wielkanocny pasztet jajeczny
-Maciej Kisłowski - Naleśniki jajeczne
-Paulina Antoniewicz - Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem
-Maciej Zalewski - Mus czekoladowy z maślanym ciastkiem, powidłami śliwkowymi i bezą włoską
-Karol Pawłowski - Baba wielkanocna w dwóch odsłonach
-Wiktoria Literska- świąteczny torcik Wiktorii
-Aleksandra Grigorian - Jaja zapiekane po wiejsku z sosem ćwikłowym
-Nikola Adamowska- Czekoladowe marzenie
-Szymon Korzec - Kotleciki z jaj.

Jury nie miało łatwego zadania, by wybrać najlepszą potrawę, a po burzliwych obradach na podium stanęli:
I miejsce Maciej Zalewski
II miejsce Paulina Antoniewicz
III miejsce Nikola Adamowska.
 Dodatkowo wyróżniono: Agnieszkę Byczyńską, Aleksandrę Grigorian i Wiktorię Literską.

Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w następnej edycji.
Barbara Bukowska, Marzena Szczech (ZSG)
Bank Żywności


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB