Jak jeść owoce zimą? Garść wskazówek

2023-12-29 14:30:54(ost. akt: 2023-12-29 14:43:46)   Artykuł sponsorowany
Owoce to ważny element diety. Są źródłem niezbędnych minerałów i witamin, wpływają na poziom energii oraz ogólny stan organizmu. Sposobów na przyrządzanie i jedzenie tego rodzaju produktów jest wiele – podajemy kilka z dostępnych możliwości.

Pyszny kompot


Zima to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje rozgrzania. Dlatego do kompotu z jabłek, wiśni, gruszek czy śliwek możesz dodać rozgrzewające przyprawy, jak cynamon, imbir czy goździki. Poza walorami smakowymi mogą również wpłynąć na wzrost odporności, co przydaje się w podczas chłodniejszych dni.

Domowe ciasto


Upiecz szybkie ciasto z jagodami, borówkami, śliwkami czy innymi ulubionymi owocami. Zmieszanie jedynie kilku podstawowych składników jak mąka, jaja, proszek do pieczenia, mleko i masło pozwoli Ci cieszyć się pysznym ciastem, które możesz zjeść, kiedy będzie jeszcze ciepłe.

Smoothie na wynos


Choć zimą dostępność owoców jest mniejsza, możesz sięgać po równie zdrowe mrożone owoce. Użyj blendera, by zrobić szybkie i lekki smoothie z dodatkiem ulubionego jogurtu, np. kokosowego czy naturalnego.

Na zimno


Choć w chłodniejsze dni instynktownie sięgamy po rozgrzewające dania, czasami pojawia się ochota na lody. Zdrową alternatywą będzie zjedzenie mrożonych owoców w całości lub zamrożenie ich po wcześniejszym zblendowaniu. Domowy sorbet na zimno możesz zjeść z bitą śmietaną czy dodatkiem kremu czekoladowego.

Lekkie placuszki


Owoce możesz dodać do smażenia placuszków na śniadanie, mogą być też dobrym dodatkiem do domowych gofrów czy deserów. Wszystko w zależności od tego, na co w danej chwili będziesz miał największą ochotę.

Liofilizowane owoce


Żywność liofilizowana co to jest? To bezpieczny i jeden z najlepszych sposobów konserwowania żywności, który pozwala czerpać z bogactwa witamin i minerałów. Liofilizowane owoce to zdrowa przekąska, po którą możemy sięgać przez cały rok.

Z jogurtem


Świeże lub rozmrożone owoce dodaj do jogurtu, do którego możesz również dołożyć rodzynki, ulubione orzechy czy wiórki kokosowe. Połączenie źródła węglowodanów i tłuszczy zapewni sytość na dłużej.

Zimowa herbata


Przyrządź domową herbatę, do której dodasz, według uznania, plastry pomarańczy i cytryny, sok malinowy i rozgrzewające przyprawy.

Sałatka owocowa


Lekka i orzeźwiająca sałatka ze świeżych owoców sprawdzi się nie tylko na drugie śniadanie, ale również na imprezę. By owoce nie straciły koloru (np. jabłka), możesz skropić je sokiem z cytryny. Możesz dodać ulubione dodatki, np. pestki dyni, ziarna słonecznika czy orzechy i bakalie.

Domowe przetwory


W tym celu możesz sięgnąć do własnej spiżarni lub wybrać w sklepie dżemy i musy z jak najprostszym składem. Owoce same w sobie zawierają dużo fruktozy, dlatego kupując gotowe produkty, warto zwrócić uwagę, by posiadały w składzie jedynie naturalnie występujące cukry.

Owoce możemy wprowadzić do swojej diety na wiele sposobów. Zimą, kiedy dostępność świeżych produktów jest ograniczona, owoce mogą być cennym źródłem minerałów i witamin. Możemy po nie sięgać codziennie, włączając je do swojej diety na wiele sposobów.