Gotuj szybko i łatwo z Jamie Oliverem: Książka kulinarna dla zabieganych osób [RECENZJA]
2024-07-28 15:00:00(ost. akt: 2024-07-26 16:33:12)
Ile dań można przyrządzić z pięciu składników? Okazuje się, że naprawdę sporo. Jamie Oliver – autor największych kulinarnych bestsellerów – powraca we wspaniałym stylu.
Łącząc na niesamowite sposoby zaledwie pięć składników, Jamie wyczarował ponad 130 zupełnie nowych przepisów, które możesz wykorzystać na co dzień i od święta. Znajdziesz tu wszystko – od sałatek po pasty, przez ciekawe pomysły na kurczaka, ryby, warzywa, ryż, makarony, wołowinę i wieprzowinę, aż po słodkości. Książka „5 przepisów. Gotuj szybko i łatwo” to maksimum smaku przy minimum wysiłku, szeroki wachlarz posiłków o różnej wartości odżywczej i mnóstwo fantastycznych inspiracji.
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” zawiera genialne połączenia zaledwie pięciu składników, które dają niesłychanie smaczny efekt. Te dania możesz postawić na stole w 30 minut lub szybciej; są też takie, które przygotujesz w śmiesznie krótkim czasie 10 minut, a piekarnik lub kuchenka zrobią za ciebie resztą. Wyjątkowo łatwe przepisy pozwalają przyrządzić wspaniałe dania z pięciu składników każdego dnia tygodnia na dowolną okazję – znajdziesz tu wszelkie ich rodzaje: od szybkich kolacji na zwykły wieczór po weekendowe uczty w gronie przyjaciół. Przepisy są krótkie i każdy zawiera również zdjęcia poszczególnych składników, by z jednej strony jak najbardziej uprościć przygotowania, a z drugiej – oczarować widokiem smakowitych gotowych dań. Znajdziesz tu bajeczne propozycje posiłków bogatych w białko, warzywa w roli głównej, ciekawe sałatki, pyszne i bezstresowe dania rybne, wyszukane sposoby na skromną pastę oraz potrawy z ryżu i makaronu w wielkim stylu.
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” zawiera genialne połączenia zaledwie pięciu składników, które dają niesłychanie smaczny efekt. Te dania możesz postawić na stole w 30 minut lub szybciej; są też takie, które przygotujesz w śmiesznie krótkim czasie 10 minut, a piekarnik lub kuchenka zrobią za ciebie resztą. Wyjątkowo łatwe przepisy pozwalają przyrządzić wspaniałe dania z pięciu składników każdego dnia tygodnia na dowolną okazję – znajdziesz tu wszelkie ich rodzaje: od szybkich kolacji na zwykły wieczór po weekendowe uczty w gronie przyjaciół. Przepisy są krótkie i każdy zawiera również zdjęcia poszczególnych składników, by z jednej strony jak najbardziej uprościć przygotowania, a z drugiej – oczarować widokiem smakowitych gotowych dań. Znajdziesz tu bajeczne propozycje posiłków bogatych w białko, warzywa w roli głównej, ciekawe sałatki, pyszne i bezstresowe dania rybne, wyszukane sposoby na skromną pastę oraz potrawy z ryżu i makaronu w wielkim stylu.
Ostatni rozdział zawiera pomysły na wyborne smakołyki: proste desery i łatwe ciasteczka, które doskonale smakują z filiżanką dobrej herbaty. Jak zapewnia Jamie Oliver, pomijając słodkości, 70 proc. dań w tej książce jest zdrowych, a na każdej stronie zamieszczona jest tabelka wartości odżywczych. Intencją autora było zawrzeć w jednej książce bardzo konkretne, a zarazem inspirujące przepisy, które opierają się na sprytnych trikach i technikach. Wstęp zawiera kilka wskazówek dotyczących przygotowania posiłków w taki sposób, by ich jakość była jak najlepsza, natomiast na końcu książki pojawiają się wskazówki od ekipy dietetyków Jamiego odnośnie do balansowania swojego jadłospisu.
Przepisy są podzielone na tematyczne kategorie, dzięki czemu całość jest bardzo przejrzysta, a ponadto indeks alfabetyczny z oznaczeniem przepisów wegetariańskich jeszcze bardziej ułatwia odnalezienie potraw według własnych potrzeb. Każdy przepis zawiera wszystkie niezbędne informacje – ilość porcji, czas przygotowania, listę składników oraz szczegółowy przepis. Chociaż dania zawarte w tej książce są proste w przygotowaniu, to niektóre z nich zawierają składniki trudne do zdobycia poza sklepami z kuchniami świata. Jednak przepisy są na tyle różnorodne, że każdy znajdzie w tej książce coś dla siebie.
„5 składników. Gotuj szybko i łatwo” to książka kulinarna w sam raz dla zabieganych osób, które nie mają czasu ani ochoty na długie gotowanie.
Agata Tupaj
Agata Tupaj
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez