Niedziela, 22 września 2019. Imieniny Maury, Milany, Tomasza

Grzybobranie czas rozpocząć. Droższe kurki i koźlarze

2014-07-06 17:45:03 (ost. akt: 2014-07-06 18:37:52)

Autor zdjęcia: Karolina Krajewska

Rozpoczął się sezon na grzyby. Na targowisku miejskim sprzedawcy handlują głównie kurkami, ale kupimy już także brzozaki i inne koźlarze. Grzyby są droższe niż na początku sezonu w ubiegłym roku. — To dlatego, że w lasach jest sucho — przekonują grzybiarze.

Teresa Abresz z Kaliskiej w pobliżu Borów Tucholskich przyjeżdża na elbląskie targowisko od wielu lat. W miniony piątek sprzedawał kurki, koźlarze i brzozaki.
— W Borach Tucholskich jest bardzo mało grzybów. Było zimno i sucho — mówi.
Za niespełna litrowy słoik kurek trzeba było zapłacić u niej10 zł i tyle samo za półkilowy pojemnik koźlarzy.

W lasach nadal sucho
Danuta Kirklewska zbiera kurki i koźlarze w lasach koło Tolkmicka.
— Nie ma dużo grzybów. W lesie jest sucho, grzyby mają za mało wilgoci. Ale sezon dopiero się zaczął, więc to się może jeszcze zmienić — mówi pani Danuta — Ostatnio wybrałam się do lasu z rodziną. Oprócz kurek i koźlarzy znaleźliśmy trochę prawdziwków.
W okolice Krasnego Lasu wybrała się pani Katarzyna.
— Znalazłyśmy koźlarze i trochę czerwonych łebków. W lesie jest sucho, ale dość dużo nazbierałyśmy. To jest dopiero początek sezonu — mówi.
Za półkilowy pojemnik koźlarzy trzeba było u niej zapłacić 7 zł.

Trujących nie było
Jak mówi klasyfikator grzybów, który na elbląskim targowisku wydaje grzybiarzom atesty, w tym roku nikt nie przyniósł do zbadania grzybów trujących.
— W ubiegłym roku jedna osoba przyniosła gąskę siwą. Jest ona niejadalna, nie wydajemy na nią atestu, ale nie jest to trujący grzyb. Obecnie grzybiarze przynoszą do zbadania głównie pieprzniki jadalne, czyli kurki i koźlarze babki( inaczej brzozaki red.) — mówi.

Marek Jarosz, powiatowy inspektor sanitarny
W ubiegłym roku nie było w Elblągu przypadków zatrucia grzybami. W tym roku również nie. Żeby ustrzec się grzybów trujących, należy zbierać tylko takie, które bardzo dobrze znamy. Wyróżnikiem grzybów jadalnych jest sitko pod spodem kapelusza. Natomiast grzyby trujące mają głównie blaszki. Jednak wygląd grzyba może się zmieniać i zależy od wilgotności, powietrza, rodzaju podłoża. Jeżeli nie jesteśmy pewni, co czy dany grzyb jest jadalny, to nie eksperymentujmy. Grzyby są ciężkostrawne i pamiętajmy, aby nie dawać grzybów dzieciom.


Źródło: Dziennik Elbląski

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB