Wypróbuj przepis na elbląski piernik sprzed 130 lat!

2014-08-13 19:30:30(ost. akt: 2014-08-13 18:09:53)
Reklama firmy J. Staesz w Niemczech.

Reklama firmy J. Staesz w Niemczech.

Już w czwartkowym wydaniu Dziennika Elbląskiego artykuł Lecha Słodownika o produkującej przyprawy korzenne elbląskiej firmie Jakuba Staes.

Firma rozpoczęła swoją działalność już w 1880 roku i jak się okazuje – prowadzi ją nieprzerwanie do chwili obecnej. Już wiele lat temu firma ta zyskała sobie miano "mistrza dobrego smaku".
Jak wygląda recepta na elbląski piernik z przyprawą korzenną firmy J. Staesz?

Przepis na piernik:
Składniki: 250 g miodu, 250 g cukru, 1 paczka przyprawy korzennej firmy Staesz, 65 g zmielonych migdałów, 65 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 3 jajka, 750 g mąki, 15 g potażu, 10 g węglanu amonu i filiżanka ciepłej wody.

Całość wysmarować w żółtku i obłożyć migdałami i kandyzowaną skórką cytrynową. 
Przygotowanie: miód i cukier podgrzać, rozpuścić i pozostawić do schłodzenia. Przyprawę, migdały, jajko, kandyzowaną skórkę cytrynową dodać do schłodzonej masy i wymieszać z 500 g mąki.

Węglan amonu i potaż rozpuścić w lekko ciepławej wodzie i z pozostałą mąką dodać do ciasta. Ciasto, nie za twarde, pozostawić w bezruchu na 1 – 2 dni. Następnie rozwałkować i wysmarować żółtkiem. Według uznania, obłożyć migdałami lub kandyzowanymi skórkami cytrynowymi. 
Pieczenie: przez 25 minut w temperaturze do 180 stopni Celsjusza.

Lech Słodownik

Źródło: Dziennik Elbląski