Warsztaty kulinarne z mistrzem w gastronomiku
2014-09-24 20:11:00(ost. akt: 2014-09-24 20:05:37)
W Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów.
Prowadzącym był Marcin Budynek, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej.
Warsztaty rozpoczęły się od wykładu na temat drobiu, w którym uczestniczyli uczniowie pięciu klas (technik żywienia i usług gastronomicznych). Do części praktycznej warsztatów przystąpiło 20 uczniów wytypowanych z klas drugich, trzecich i czwartych.
Podczas warsztatów poznawali nowoczesne techniki obróbki drobiu oraz ciekawe kompozycje smakowe i aranżacje potraw.
Uczniowie pracowali w zespołach dwuosobowych i przygotowali między innymi następujące potrawy: pierś z kaczki sous vide, gołębie pieczone z szalotką w czerwonym winie z miodem
i morelami, przepiórki pieczone, pierś z kurczaka sous vide z ratatouille z sosem pomarańczowym, pierś z kurczaka sous vide z szałwią, pomidorami confi
i cytrynowymi ziemniakami.
Źródło: Artykuł internauty
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez