Święto młodego wina w Suchaczu

2014-11-23 13:27:47(ost. akt: 2014-11-23 13:36:03)

Autor zdjęcia: Sylwester M. Jarkiewicz

Już po raz piąty w suchaczańskiej restauracji "Zapiecek" świętowano zakończenie sezonu w słynnych winnicach w Beaujolais. Dlaczego akurat w Suchaczu? Może dlatego, że impreza z roku na rok przyciąga coraz więcej smakoszy francuskich win i amatorów dobrej zabawy...
Święto ku czci francuskiego wina Beaujolais Nouveau i tym razem miało dobrze urządzoną oprawę gastronomiczną i artystyczną. Kuchnia "Zapiecka" przygotowała dobre jedzenie i odpowiednie zapasy oryginalnego młodego wina. Były np.: znakomita zapiekanka, kartoflak z cebulą i boczkiem, serowa deska rozmaitości, rosół z kluseczkami itp. Ogromnym powodzeniem cieszył się tort bezowy, najnowszy składnik restauracyjnego menu. Był tak pyszny, że jeszcze przed kartoflakiem i zapiekanką został po prostu zjedzony! Niespodzianką dla gości był 15-minutowy występ pary młodziutkich tancerzy, Wiktorii Szymańskiej i Igora Lichończaka z Elbląga. Dzieci pokazały swój prawdziwy kunszt i znajomość rzemiosła. Nic jednak dziwnego, bo byli zasłużeni to medaliści, zwycięzcy kilku już konkursów tanecznych. W Suchaczu też zachwyciły.
Chwilą wartą odnotowania było jeszcze wręczenie kwiatów nowo wybranym radnym, Wiesławie Pokropskiej i Jolancie Grzebieli (Figi), które zaraz po spotkaniu z burmistrzem zjawiły się na degustacji francuskiego Beaujolais. - Takiej okazji nie mogłyśmy przepuścić, - zgodziły się obie panie.
Kolejne suchaczańskie obchody Beaujolais Nouveau śmiało uznać można za udane. Ponad 50-osobowa grupa miejscowych i elbląskich smakoszy bawiła się znakomicie do późnych godzin nocnych. Ważne, że nie zabrakło wina...
Sylwester M. Jarkiewicz


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: Suchacz