Na podium kogut z królikiem. Francuskie gotowanie w ZSG
2015-03-09 16:15:41(ost. akt: 2015-03-09 19:22:08)
Kogut w winie z sosem z fig w towarzystwie grillowanych warzyw i ziemniaków oraz królik ze śliwkami podany z duszoną cykorią - to właśnie te dwa dania oceniło najwyżej jury konkursu kulinarnego, który odbył się dzisiaj Zespole Szkół Gospodarczych.
Sola z puree z zielonego groszku, małże w białym winie podane z bagietką, tarta z pstrąga, łosoś na orkiszowym makaronie, roladki nadziewane pieczarkami - pomysłów na francuskie gotowanie uczniom Zespołu Szkół Gospodarczych nie brakowało.
— Uczniowie musieli przygotować dwie porcje potrawy pochodzącej z wybranego regionu Francji. Musieli do tego wykorzystać oczywiście regionalne francuskie produkty — mówi Dorota Dutkiewicz, nauczycielka w ZSG i jedna z organizatorek konkursu.
— Uczniowie musieli przygotować dwie porcje potrawy pochodzącej z wybranego regionu Francji. Musieli do tego wykorzystać oczywiście regionalne francuskie produkty — mówi Dorota Dutkiewicz, nauczycielka w ZSG i jedna z organizatorek konkursu.
Wystartowało w nim dziesięć dwuosobowych zespołów. Na przygotowanie dania uczniowie mieli 90 minut. Bezkonkurencyjny okazał się coq au vin, czyli kogut w winie. To danie - klasyk, bez którego trudno sobie wyobrazić francuską kuchnię przygotowały Sylwia Ciosek i Wioletta Witkowska z klasy IIIa technikum gastronomicznego.
Drugie miejsce zajął duet Maciej Tkaczuk i Mateusz Walczyk z klasy IIIa Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Uczniowie przygotowali królika ze śliwkami, którego podali z duszoną cykorią. Zwycięska drużyna będzie reprezentowała szkołę na drugim etapie konkursu, który odbędzie się w Gdańsku.
daw
daw
Źródło: Dziennik Elbląski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez