Agata i Dominika - najlepsi kucharze w Polsce
2015-05-25 09:32:15(ost. akt: 2015-05-25 09:36:55)
Dominika Andrzejewska i Agata Karaś z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu okazali się najlepszymi kucharzami Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy 2015 – kucharz”.
W dniach 18-20 maja w Wasilkowie koło Białegostoku odbyła się XII edycja Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy 2015 – kucharz” organizowanego corocznie przez Komendę Główną OHP. Konkurs został zorganizowany dla uczniów klas trzecich z zasadniczej szkoły zawodowej w celu sprawdzenia poziomu wiedzy i umiejętności zawodowych zdobytych w ciągu trzech lat nauki w szkołach zawodowych, bądź u rzemieślników.
W konkursie udział wzięło trzydziestu dwóch uczniów z szesnastu województw kraju, którzy w dniu 20.04.2015 przeszli przez eliminacje wojewódzkie i zajęli tam pierwsze miejsce. W obu etapach, zarówno wojewódzkim, jak i ogólnopolskim, konkurs przebiegał w dwóch formach: praktycznej i teoretycznej.
W części praktycznej uczniowie pracowali w zespołach dwu osobowych i mieli za zadanie przygotowanie pełnego zestawu obiadowego w przeciągu półtorej godziny.
W etapie ogólnopolskim była to: zupa krem z białych warzyw doprawiana oliwą truflową z redukcją balsamiczną, polędwica wieprzowa marynowana w tymianku i czosnku, zawijana w boczku wędzonym, kładziona na pieczonych warzywach, w sosie pieprzowym z ziemniakami puree z gałką muszkatołową. Podczas oceny tej części konkursu jurorzy oceniali nie tylko efekt końcowy - posiłek, ale i pracę zespołową, higienę pracy i osobistą, znajomość sprzętu i receptur, przestrzeganie zasad bhp oraz sposób wykończenia i podania obiadu.
W etapie ogólnopolskim była to: zupa krem z białych warzyw doprawiana oliwą truflową z redukcją balsamiczną, polędwica wieprzowa marynowana w tymianku i czosnku, zawijana w boczku wędzonym, kładziona na pieczonych warzywach, w sosie pieprzowym z ziemniakami puree z gałką muszkatołową. Podczas oceny tej części konkursu jurorzy oceniali nie tylko efekt końcowy - posiłek, ale i pracę zespołową, higienę pracy i osobistą, znajomość sprzętu i receptur, przestrzeganie zasad bhp oraz sposób wykończenia i podania obiadu.
W części drugiej – teoretycznej uczniowie rozwiązywali indywidualnie testy przygotowane na wzór arkuszy egzaminacyjnych potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.
Wyniki z części praktycznej i indywidualne osiągnięcia z części teoretycznej były sumowane i stanowiły o końcowym miejscu zespołu.
Najlepszymi kucharzami XII edycji ogólnopolskiego konkursu zostały: Dominika Andrzejewska i Agata Karaś z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu reprezentujące województwo warmińsko – mazurskie.
Najlepszymi kucharzami XII edycji ogólnopolskiego konkursu zostały: Dominika Andrzejewska i Agata Karaś z Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu reprezentujące województwo warmińsko – mazurskie.
Uczennice do konkursu przystąpiły bez specjalnego przygotowywania; realizowały jedynie zaplanowane w szkole działania związane z nauką podstawy programowej w zawodzie.
Obie w bieżącym roku szkolnym wzięły udział w stażu zawodowym w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+. Swoją przyszłość wiążą z pracą w wyuczonym zawodzie, ale chciałyby pracować w Polsce i kontynuować naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych.
Uzyskany wynik na pewno ułatwi im znalezienie pracy i realizację planów.
Obie w bieżącym roku szkolnym wzięły udział w stażu zawodowym w Hiszpanii w ramach programu Erasmus+. Swoją przyszłość wiążą z pracą w wyuczonym zawodzie, ale chciałyby pracować w Polsce i kontynuować naukę w Liceum Ogólnokształcącym dla Dorosłych.
Uzyskany wynik na pewno ułatwi im znalezienie pracy i realizację planów.
Źródło: Artykuł internauty
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez