Wypiecz chleb w glinianym piecu
2015-06-22 20:40:57(ost. akt: 2015-06-22 20:43:15)
Wypiekanie chleba w glinianych piecach oraz warsztaty ceramiczne – na dwa dni w Aniołowie zagoszczą uczestnicy warsztatów organizowanych przez Stowarzyszenie „Jantar” przy współpracy z Centrum Spotkań Europejskich „Światowid”. Możesz być jednym z nich.
- Każda potrawa przygotowywana w piecu ma niepowtarzalny smak i aromat – mówi Ewa Bednarska-Siwilewicz z Centrum Spotkań Europejskich „Światowid”. - Komora piekarnicza to serce pieca, które ma decydujący wpływ na jakość wypiekanych w nim produktów.
Gliniany piec, specjalnie przygotowany dla uczestników warsztatów już czeka w Aniołowie. O tym, jak przygotować pyszny chleb, a następnie przekonać się, jak on smakuje będą mogli uczestnicy warsztatów, które 26 i 27 czerwca odbędą się w Aniołowie.
- Równolegle będą odbywały się i warsztaty wypiekania chleba, i warsztaty ceramiczne – mówi organizatorka Magdalena Czarnocka-Kaptur. – Pod okiem Haliny Cieśli uczestnicy przygotują ciasto chlebowe z dowolnie dobranymi dodatkami. Będą mogli wykorzystać na przykład słonecznik, pestki dyni czy soję.
Warsztaty ceramiczne poprowadzi Ewa Bednarska-Siwilewicz, instruktor plastyki w CSE „Światowid” w Elblągu. Z pewnością z gliny powstaną nie tylko przedmioty użytkowe, także formy ozdobne.
- Wyobraźnia ludzka nie zna granic, a my niczym nie będziemy jej ograniczać – zapewnia Ewa Bednarska-Siwilewicz.
- Wyobraźnia ludzka nie zna granic, a my niczym nie będziemy jej ograniczać – zapewnia Ewa Bednarska-Siwilewicz.
Na zakończenie warsztatów odbędzie się degustacja wypieków. Mieszkańcy Aniołowa już zapowiedzieli, że w zależności od podniebienia będzie można skosztować chleba z miodem lub ze smalcem.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona. Chętni mogą zapisywać telefonicznie: pod numerem 55 611 20 64 lub mailowo: ewa.bednarska@swiatowid.elblag.pl.
Źródło: Dziennik Elbląski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez