Gospodynie z Suchacza i Tolkmicka na warsztatach kulinarnych

2015-10-25 09:40:06(ost. akt: 2015-10-25 09:41:36)

Autor zdjęcia: Sylwester M. Jarkiewicz

19 października 2015 r. w Lubawie odbyły się warsztaty kulinarne z przygotowania potraw na bazie lokalnych surowców przy wykorzystaniu przepisów kuchni tradycyjnej i lokalnej z regionu Warmii i Mazur. Nauki pobierały gospodynie z Tolkmicka i Suchacza.
Zajęcia zorganizował olsztyński Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego. Adresowane były do osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne oraz zamierzających w przyszłości zająć się taką działalnością. Spotkanie było okazją do poszerzenia wiedzy o tradycjach kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla i przede wszystkim zdobycia doświadczenia w przygotowywaniu potraw. Uczestniczące w warsztatach Panie oraz nieliczni Panowie mieli okazję poznać tajniki przygotowywania kaczki faszerowanej z jabłkami, rolady serowej, piersi z kurczaka z jarzynami, pstrąga z porem i boczkiem, rolady z łososia oraz buraczków z suszoną śliwką i miodem gryczanym. Obecni wysoko ocenili wartość merytoryczną warsztatów oraz zadeklarowali, że zdobytą wiedzę i doświadczenie będą wykorzystywali w praktyce, a prezentowane potrawy przyczynią się do urozmaicenia menu dla turystów odwiedzających ich gospodarstwa agroturystyczne. Warsztaty poprowadził Wiesław Mergalski, laureat licznych konkursów kulinarnych poświęconych tradycyjnym potrawom.
W Karczmie nad Sandelą, bo w tym właśnie lokalu odbywały się zajęcia, kulinarne. Nauki pobierały panie z tolkmickiego KGW (Emilia Piaścik, Danuta Bondarenko, Maria Oleszkiewicz i Krystyna Rosół) i suchaczańskiego KGW (Bogusława Dec, Hanna Rakoczy, Wiesława Kowalska i Barbara Iwko).

Sylwester M. Jarkiewicz
Fotografie: ARR i Emilia Piaścik


Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: Suchacz