Odkryj sekrety gotowania po żuławsku

2015-11-15 17:50:00(ost. akt: 2015-11-15 17:53:42)

Autor zdjęcia: materiały promocyjne

Na ponowne odkrycie czekają na pewno gęsina i brukiew. Ale nie tylko. ​Historyczne, sprawdzone receptury z Żuław mogą być inspiracją do przygotowania oryginalnych potraw z ryb i mięsa, zup czy dań jednogarnkowych.
Już 25 listopada w Elblągu do gotowania po żuławsku będzie namawiał Artur Wasielewski, ​autor książki "K​ulinaria żuławskie​"​. Atrakcją spotkania będą prezentacje ​potraw i produktów regionalnych. Albumowa publikacja zawiera prawie 100 przepisów na dania z mięsa, ryb, warzyw i owoców, zupy, potraw mącznych, wyrobów mlecznych, deserów i… piw żuławskich chłopów. Są ciekawostki o pochodzeniu poszczególnych specjałów i produktów.

Wprowadzenie historyczne napisał dr Jerzy Domino, o wyrobach mlecznych opowiedział Krzysztof Jaworski. Całość ilustrują zdjęcia archiwalne Klubu Nowodworskiego i fotografie Marka Opitza.​ Książka zachęca do poznania Żuław od strony kuchni. Receptury pochodzą bowiem z różnych okresów historii i pojawiają się np. we wspomnieniach dawnych mieszkańców tych terenów.

— W wyniku II wojny światowej w naszym regionie doszło do całkowitej wymiany ludności. Obecnie żyje tu już trzecie pokolenie powojennych osadników. Nowi ludzie przywieźli własne tradycje, także kulinarne i własne smaki. Książka ​"K​ulinaria żuławskie​" może być dobrą okazją, aby zastanowić się, ile w naszym codziennym jadłospisie jest z kuchni naszych rodziców i dziadków, które potrawy należy zapisać i przekazać dzieciom oraz wnukom, i czy warto coś zmienić - wprowadzić nowe potrawy lub produkty — mówi Artur Wasielewski, który jest technologiem żywności i pasjonatem historii Żuław. — Na pewno warto sięgać po to, co lokalne i możliwe do zdobycia np. na lokalnych targowiskach, po świeże warzywa i owoce, po miody, wędliny i mięsa ​od tutejszych producentów czy ​po ​ryby, bo zbiorników wodnych mamy pod dostatkiem. Warto również otworzyć się na ciekawe, oryginalne, a zapomniane smaki tradycyjnej żuławskiej kuchni.

Miejsce: Galeria Nobilis Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu, Plac Jagiellończyka 1.​ Początek o godz. 18.00 Wstęp jest wolny.
naj

Źródło: Dziennik Elbląski