Dzisiaj tłusty czwartek. W czym tkwi przepis na smacznego pączka?

2016-02-04 07:14:09(ost. akt: 2016-02-04 07:21:57)

Autor zdjęcia: Michał Kalbarczyk

Powiedział Bartek, że dzisiaj tłusty czwartek... Ten dzień w kalendarzu cukiernika, to jeden z najważniejszych w roku.
Przygotowania w piekarniach do tłustego czwartku ruszyły już wcześniej. Wszystko po to, żeby w czwartek do sklepów trafiły świeże, przepyszne pączki.

Wspólne świętowanie tłustego czwartku i delektowanie się jest wyjątkowo smaczną tradycją, a tradycje należy pielęgnować. Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Według tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Bez wyrzutów sumienia, liczenia kalorii. Dzisiaj spokojnie możemy zajadać się pączkami. Jak mówią cukiernicy, z którymi rozmawialiśmy, tajemnica pysznego pączka kryje się w... sprawdzonej recepturze oraz odpowiedniej jakości składnikach używanych przy jego produkcji.

Także dzisiaj po raz szósty wraz z Piekarnią Raszczyk organizujemy mistrzostwa Elbląga w jedzeniu pączków na czas. Odważni dostaną pięć minut na to, żeby zjeść jak najwięcej słodkich kulek. Zawody odbędą się w cukierni Raszczyk w Centrum Handlowym Ogrody - o godz. 10 wystartują zaproszeni przez nas goście, a o godz. 12 mieszkańcy Elbląga. Relacja już dzisiaj na www.dziennikelblaski.pl