Kulinarny sukces elbląskich nauczycielek. Antrykot z sosem chlebowym, kwaśną kapustą i...

2016-05-03 14:01:47(ost. akt: 2016-05-03 10:17:33)

Autor zdjęcia: materiały promocyjne

Nauczyciele Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, Aleksandra Bala oraz Katarzyna Gliniecka, zajęli III miejsce w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Gotuj lokalnie". Sukces przyniósł im przepis na antrykot z sosem chlebowym, kwaśną kapustą i puree z borowików w palonym maśle oraz farszynka w maślankowej pianie.


Konkursowa potrawa

Aleksandra Bala i Katarzyna Gliniecka



Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu zakwalifikował się do udziału w projekcie edukacyjnym skierowanym do ponadgimnazjalnych szkół o profilu gastronomicznym. Zespół z Elbląga został także laureatem w konkursie towarzyszącym pierwszemu etapowi projektu. „Gotuj Lokalnie” to program promujący tradycyjne polskie produkty żywnościowe oraz możliwości ich najlepszego wykorzystywania w nowoczesnej kuchni polskiej.

Udział w projekcie zapewniło szkole opracowanie oryginalnego przepisu, którego głównym składnikiem jest antrykot wołowy w towarzystwie produktów regionalnych. Propozycją reprezentantów szkoły z Elbląga – pani Aleksandry Bali i pani Katarzyny Glinieckiej był przepis na antrykot z sosem chlebowym, kwaśną kapustą i puree z borowików w palonym maśle oraz farszynka w maślankowej pianie.

Pierwszym etapem projektu było szkolenie przygotowujące do prowadzenia zajęć z uczniami w szkołach. Podczas dwudniowych warsztatów, które odbyły się w Warszawie, nauczyciele poszerzyli swoją wiedzę nt. wołowiny i zdobyli umiejętności praktyczne wykorzystania jej w nowoczesnej kuchni polskiej. Dodatkowym atutem zajęć były warsztaty z kuchni molekularnej.

Dużą atrakcją towarzyszącą warsztatom był konkursu kulinarny, w którym nauczyciele mieli możliwość zaprezentowania jury dania, które zapewniły szkołom udział w projekcie. Sukces nauczycieli na tym etapie ze szkoły z Elbląga potwierdziło, że danie konkursowe zachwyca nie tylko opisem, ale przede wszystkim smakiem.

Dalsza część realizacji programu zakłada dwumiesięczne zajęcia warsztatowe w szkołach, podczas których nauczyciele będą odkrywać produkty regionalne i uczyć się praktycznie wykorzystywać je w kreowaniu nowych potraw. Finałem działań projektowych jest konkurs kulinarny dla uczniów. Zadaniem konkursowym jest opracowanie przepisu na danie główne, którego głównym składnikiem jest wołowina oraz min. dwa produkty regionalne. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 10 najlepszych propozycji, których autorzy zostaną zaproszeni na finał konkursu. Nagrodą w konkursie dla uczniów jest kurs kulinarny w Akademii Marcina Budynka.

– Udział naszej szkoły w projekcie to duża szansa na rozwój dla nas i naszych podopiecznych – mówi pani Katarzyna – Najważniejsze jest to, że będziemy mogli prowadzić dla nich dodatkowe zajęcia, a chętnych uczniów jest naprawdę sporo! Dzięki pomocy finansowej z Funduszu, będziemy mogli uczyć ich gotować na nowych produktach. Dotychczas nie mogliśmy sobie pozwolić na korzystanie z takich surowców jak mięso wołowe, ponieważ zwyczajnie naszej szkoły nie było na to stać. Teraz mamy taką szansę, a to na pewno wpłynie pozytywnie na umiejętności kulinarne naszych uczniów.



Źródło: Dziennik Elbląski

Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. H #1986771 | 109.241.*.* 4 maj 2016 18:58

    Olcia, gratuluję. Wujek częściowo ma rację :)

    odpowiedz na ten komentarz

  2. b #1986607 | 79.187.*.* 4 maj 2016 12:28

    nauczycielki zajęli...co to za polszczyzna? jeśli kobiety to chyba nauczycielki...

    odpowiedz na ten komentarz

  3. SIOSTRA #1986601 | 178.235.*.* 4 maj 2016 12:22

    GRATULACJE KINGAAA:))))

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  4. wujek #1986594 | 86.15.*.* 4 maj 2016 12:18

    olesiu brawo idz dalej w tym tym kierunku gryzon poczeka

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)