Przyszli hotelarze z Zespołu Szkół Gospodarczych poznają bazę noclegową

2016-05-26 19:20:51(ost. akt: 2016-05-26 19:21:50)

Autor zdjęcia: ZSG

Uczniowie Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu odbyli ostatnio dwie wycieczkę zawodoznawcze. Ich celem wycieczki było poznawanie obiektów noclegowych Warmii i Mazur.

23 maja klasa II c TH udała się na wycieczkę zawodznawczą: „Poznajemy bazę hotelarską Elbląga”. Uczniowie mogli poznać obiekty noclegowe o różnym standardzie usług.
Młodzież zwiedzała następujące obiekty hotelarskie:
1) Camping przy ul. Panieńskiej
2) Hotel Pod Lwem ***
3) Hotel Vivaldi
4) Noclegi Galeona
5) Hotel Arbiter***
Uczestnicy wycieczki otrzymali karty pracy, które należało wypełnić w trakcie trwania wycieczki dydaktycznej. Karty zawierały porównanie obiektów pod względem: obłożenia, gości zagranicznych, usług dodatkowych, pokoi specjalnych.
Uczniowie mieli możliwość porównania obiektów pod względem wyposażania jednostek mieszkalnych, usług dodatkowych oferowanych przez obiekt.
Elbląg oferuje turystom szeroka gamę obiektów noclegowych. Każdy gość znajdzie coś dla siebie bez względu na zasobność portfela.

Dzień później klasy II C TH, III D TOT i III A TŻ udały się na wycieczkę do Gospodarstwa Agroturystycznego „ Ekofarma Vitalis” w Zastawnie pod Elblągiem.
Zastawno to malownicza wioska położona w niedalekiej odległości od Elbląga. Młodzież miała możliwość poznania zasad funkcjonowania i gospodarowania famą. Uczniowie poznali, niektórzy nawet dość blisko, krowy z hodowli mięsnej, karmili kozy ( hodowla mleczna), a także poznali osła…ze Shreka.

Była im dana jazda konna, w nieco uproszczonej wersji, ale znaleźli się też znawcy dosiadania koni. W minizoo spotkaliśmy tez lamy, niestety nie były chętne do obcowania z nieco rozbrykaną grupą… ale może i dobrze, bo wkurzona lama to plująca lama.

Kolejnym elementem zwiedzania było poznanie miejsc noclegowych gospodarstwa, sal konferencyjno-bankietowych i terenu rekreacyjnego wokół gospodarstwa.

Ostatnim punktem zwiedzania było ognisko z pieczeniem kiełbasek, ciepła drożdżówka i kompot własnej roboty.

Wycieczka owocna w nowe doświadczenia, umiejętności i pomysły na spędzenie czasu wolnego w nieodległe już wakacje.
Serdeczne podziękowania dla właściciela gospodarstwa za życzliwe i ciepłe przyjęcie uczniów i opiekunów ZSG.

Opiekunowie: Beata Lesz, Kamila Urbańska

Źródło: Artykuł internauty