Roman Korzeniowski żegna się z Browarem w Elblągu. Jest już jego następca


2016-11-21 11:51:21(ost. akt: 2016-11-21 12:07:38)
Roman Korzeniowski

Roman Korzeniowski

Autor zdjęcia: archiwum prywatne

Po 12 latach Roman Korzeniowski żegna się ze stanowiskiem dyrektora Browaru w Elblągu. Znany jest już jego następca. To 48-letni Jacek Sawicki, obecny szef produkcji.
Roman Korzeniowski, obecny dyrektor Browaru w Elblągu, o swoim odejściu poinformował w poniedziałek (21.11). Karierę zawodową rozpoczynał w biurze konstrukcyjnym Zamechu, skąd trafił do elbląskiego browaru - tutaj przepracował 41 lat - od 2004 r. pełnił funkcję dyrektora.
— Moje życie to była praca. Przeszedłem wszystkie szczeble pracy: od pracownika operacyjnego, poprzez głównego energetyka, dyrektora technicznego-produkcyjnego zakładu piwowarskiego po dyrektora — mówi dzisiaj. — Było fajnie. Każdy dzień był, jest inny. Trzeba kochać ludzi, trzeba kochać pracę i być dumnym z firmy, w której się pracuje. Teraz będę mógł się skupić bardziej na rodzinie, żona też już nie pracuje, mamy wnuków.

Wiadomo już kto będzie jego następcą. To 48-letni Jacek Sawicki, obecny szef produkcji. W elbląskim browarze najpierw około 40 lat przepracował jej ojciec. Jego rodzina mieszkała niedaleko zakładu.
— Będziemy mieli z dyrektorem jeszcze dość długi czas, żeby spokojnie przekazać sobie te najważniejsze informacje, ponieważ pozostaje on w pewnego rodzaju współpracy — mówi Jacek Sawicki. — Dla mnie to jest ogromne wyzwanie, dlatego że szef, dyrektor Korzeniowski, jest bardzo dobrym gospodarzem. Nie mniej jednak, znam też specyfikę pracy w browarze. Pracuję tutaj 24 lata. W związku z tym nie jest to dla mnie nic nowego. Wyzwania będą miał stawiane przez firmę, ale sam sobie również pewne stawiam. Na pewno w dużym stopniu będą kontynuatorem wszystkich idei, które przez wiele lat kultywował dyrektor Korzeniowski. Chciałbym też wprowadzić w życie kilka swoich pomysłów razem z całą załogą, którą znam od dawna. To zaszczyt z nimi pracować.

Jacek Sawicki jest absolwentem Akademii Techniczno-Rolniczej w Olsztynie (technologia żywności). Dla Grupy Żywiec pracuje od prawie 25 lat, z czego większość w elbląskim browarze. Od 11 lat jest tutaj szefem produkcji.
— To ogromne wyzwanie, ale z drugiej strony bardzo się też cieszę, bo jest to spełnienie moich marzeń. Po 25 latach pracy osiągnięcie takiego stanowiska, jak dyrektor browaru, było moim bardzo cichym marzeniem, podnosiłem swoje kwalifikacje, po to, żeby być przygotowanym — mówi.

W Browarze w Elblągu pracuje obecnie 180 osób.
AKT