Mistrz Szkolnej Patelni w "gastronomiku". 120 minut na przygotowanie pysznego dania

2017-03-13 08:44:12(ost. akt: 2017-03-13 08:54:06)

Autor zdjęcia: nadesłane/Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

Królik i lokalny król ziemniak — to tytuł konkursu kulinarnego o tytuł "Mistrza szkolnej patelni", który odbył się w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu. Pierwsze miejsce zajęły Magdalena Cyrankowska i Magdalena Derecka za roladki z królika i cukinii, grillowane bataty z sosem holenderskim i purée z groszku 
i mięty.
Jak informują organizatorzy, celem konkursu było: kultywowanie, propagowanie, pogłębianie wiedzy i tradycji kulinarnej, popularyzacja potraw kuchni lokalnej, rozbudzanie zamiłowania 
do zawodu, „wyłowienie” talentów kulinarnych wśród młodzieży, doskonalenie umiejętności kulinarnych, pomysłowości i kreatywności uczniów, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów oraz promocja Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu.

Organizatorami konkursu były nauczycielki kształcenia zawodowego branży gastronomicznej: Katarzyna Dobrzeniecka i Krystyna Powroźnik.

Do konkursu przystąpiło 12 uczestników tworzących 6 zespołów dwuosobowych (drużyn). Uczniowie mieli za zadanie przygotować dwie porcje potrawy z królika z dodatkiem ziemniaka zachowując proporcję dania mieszcząc się w gramaturze od 300 do 350 g wraz 
z innymi dodatkami. Czas na wykonanie zadania wynosił dwie godziny, łącznie 
z przygotowaniem i prezentacją wykonanej potrawy. Żaden z produktów użytych 
w konkursie nie mógł być poddany wcześniejszej obróbce.

Potrawy drużyn oceniało jury techniczno–degustacyjne w następującym składzie:
Piotr Misztal, kucharz hotelu „Młyn” w Elblągu, przewodniczący jury;
Maciej Wasilewski, kucharz restauracji „Studnia Smaków” w Elblągu, członek jury; Kamil Misiak, kucharz restauracji „Studnia Smaków” w Elblągu, członek jury, absolwent Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu.

Konkurs wygrali następujący uczniowie:
1. miejsce:
Magdalena Cyrankowska i Magdalena Derecka (klasa IV a TŻiUG) za roladki z królika i cukinii, grillowane bataty z sosem holenderskim i purée z groszku 
i mięty.
2. miejsce
Sara Podsiadło i Monika Rożko (klasa IIIa, TŻiUG) za królika w sosie z białego wina
3. miejsce
Tomasz Baranowski i Karol Sójka (klasa IIIb, TŻiUG) za duszone skoki z królika z harmonijkami z ziemniaków i grillowanymi warzywami
Wyróżnienie
Agnieszka Byczyńska i Mateusz Ciosek (klasa Ia, TŻiUG) za comber z królika pod kołderką pudrowo–migdałową ze szpinakowymi plackami 
w sosie winnym.

Zwyciężczynie konkursu: Magdalena Cyrankowska i Magdalena Derecka będą reprezentowały ZSG w w XXII Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym 
o tytuł „Mistrza szkolnej patelni", który odbędzie się 30 marca w Zespole Szkół nr 2 
im. Władysława Jagiełły w Mrągowie.

Uczestnicy eliminacji szkolnych konkursu kulinarnego „Mistrz Szkolnej Patelni” otrzymali dyplomy i atrakcyjne nagrody rzeczowe min. patelnie ceramiczne, książki „Kuchnia hiszpańska”, „Kuchnia portugalska”, termosy ze stali nierdzewnej, przyprawy „Prymat”, długopisy i słodycze ufundowane przez nauczycieli organizujących konkurs.
Katarzyna Dobrzeniecka i Krystyna Powroźnik, organizatorzy konkursu:

Obrazek w tresci


Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. klasa 2 #2201309 | 159.205.*.* 13 mar 2017 18:05

    Mistrz patelni "złota wara".

    odpowiedz na ten komentarz

  2. Minetaur #2201125 | 91.241.*.* 13 mar 2017 13:43

    Nikt mnie "w kuchni" nie pobije ;)

    odpowiedz na ten komentarz

  3. Mmmmmm #2201062 | 78.88.*.* 13 mar 2017 11:36

    Też jestem mistrzem patelni. Nie koniecznie szkolnej....

    odpowiedz na ten komentarz