Lato pełne smaków w Elbląga. Sprawdź tegoroczne atrakcje

2017-06-09 08:47:00(ost. akt: 2017-06-09 08:55:29)
Zielone lato w bibliotece to cykl spotkań dotyczących ziół w kuchni i kosmetyce, a także lecznictwie

Zielone lato w bibliotece to cykl spotkań dotyczących ziół w kuchni i kosmetyce, który w ubiegłym roku podbił serca Elblążan

Zielone lato w bibliotece to cykl spotkań dotyczących ziół w kuchni i kosmetyce, a także lecznictwie Zielone lato w bibliotece to cykl spotkań dotyczących ziół w kuchni i kosmetyce, który w ubiegłym roku podbił serca Elblążan

Autor zdjęcia: Michał Kalbarczyk

Biblioteka Elbląska zaprasza na czwartkowe spotkania w ramach cyklu „Lato pełne smaków”. Odbędą się wykłady i warsztaty kulinarne poświęcone kuchni regionalnej.
W ramach tegorocznego cyklu odbędą się spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których będziemy przypominać dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi).

Odbędą się m.in. spotkania dotyczące przepisów kuchni staropolskiej, mennonickiej, krzyżackiej, regionalnej, zapomnianych potraw i składników. Będą to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów.

Letni cykl „Lato pełne smaków” będzie kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” - cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016.

Program spotkań:
22.06, godz.11.00
Koncert Elbląskiego Zespołu Muzyki Dawnej
Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - zupa z raków (warsztat kulinarny)

29.06, godz. 11.00
Urszula Skrzypek-Krupa - kuchnia średniowieczna - zupa z pokrzyw, podpłomyki z miodem i orzechami

06.07, godz. 11.00
Jolanta Bulak i Sebastian Nowakowski (Park Krajobrazowy „Mierzeja Wiślana”) - rośliny z okolic Elbląga wykorzystywane w kuchni

13.07, godz.11.00
Barbara Bukowska (Dietetyczka) - Kuchnia regionalna - fraszynki warmińskie, czyli kotlety ziemniaczane z mięsem (warsztat kulinarny)

20.07, godz. 11.00
Jan Brzozecki - Kuchnia mennonicka i krzyżacka

27.07, godz. 11.00
Jacek Opitz - pierwszy krok serowarski (warsztat kulinarny)

03.08, godz. 11.00
Przemysław Zwański - Dekonstrukcja, czyli zderzenie nowego ze starym - polędwica skradziona z sarmackiego stołu (warsztat kulinarny)

10.08, godz. 11.00
dr Grażyna Nawrolska - Uczty w średniowiecznym Elblągu (wykład)

17.08, godz. 11.00
Jacek Opitz - Historia żuławskiego sera (wykład)

24.08, godz. 11.00
Barbara Bukowska (Dietetyczka) - Potrawy kuchni regionalnej - gietrzwałdzka sałatka

31.08, godz.11.00
Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - zupa myśliwska (warsztat kulinarny)

Miejsce spotkań: dziedziniec Biblioteki Elbląskiej.

Źródło: Dziennik Elbląski