Lato pełne smaków w Elbląga. Sprawdź tegoroczne atrakcje
2017-06-09 08:47:00(ost. akt: 2017-06-09 08:55:29)
Biblioteka Elbląska zaprasza na czwartkowe spotkania w ramach cyklu „Lato pełne smaków”. Odbędą się wykłady i warsztaty kulinarne poświęcone kuchni regionalnej.
W ramach tegorocznego cyklu odbędą się spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których będziemy przypominać dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi).
Odbędą się m.in. spotkania dotyczące przepisów kuchni staropolskiej, mennonickiej, krzyżackiej, regionalnej, zapomnianych potraw i składników. Będą to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów.
Letni cykl „Lato pełne smaków” będzie kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” - cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016.
Program spotkań:
22.06, godz.11.00
Koncert Elbląskiego Zespołu Muzyki Dawnej
Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - zupa z raków (warsztat kulinarny)
22.06, godz.11.00
Koncert Elbląskiego Zespołu Muzyki Dawnej
Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - zupa z raków (warsztat kulinarny)
29.06, godz. 11.00
Urszula Skrzypek-Krupa - kuchnia średniowieczna - zupa z pokrzyw, podpłomyki z miodem i orzechami
Urszula Skrzypek-Krupa - kuchnia średniowieczna - zupa z pokrzyw, podpłomyki z miodem i orzechami
06.07, godz. 11.00
Jolanta Bulak i Sebastian Nowakowski (Park Krajobrazowy „Mierzeja Wiślana”) - rośliny z okolic Elbląga wykorzystywane w kuchni
Jolanta Bulak i Sebastian Nowakowski (Park Krajobrazowy „Mierzeja Wiślana”) - rośliny z okolic Elbląga wykorzystywane w kuchni
13.07, godz.11.00
Barbara Bukowska (Dietetyczka) - Kuchnia regionalna - fraszynki warmińskie, czyli kotlety ziemniaczane z mięsem (warsztat kulinarny)
Barbara Bukowska (Dietetyczka) - Kuchnia regionalna - fraszynki warmińskie, czyli kotlety ziemniaczane z mięsem (warsztat kulinarny)
20.07, godz. 11.00
Jan Brzozecki - Kuchnia mennonicka i krzyżacka
Jan Brzozecki - Kuchnia mennonicka i krzyżacka
27.07, godz. 11.00
Jacek Opitz - pierwszy krok serowarski (warsztat kulinarny)
Jacek Opitz - pierwszy krok serowarski (warsztat kulinarny)
03.08, godz. 11.00
Przemysław Zwański - Dekonstrukcja, czyli zderzenie nowego ze starym - polędwica skradziona z sarmackiego stołu (warsztat kulinarny)
Przemysław Zwański - Dekonstrukcja, czyli zderzenie nowego ze starym - polędwica skradziona z sarmackiego stołu (warsztat kulinarny)
10.08, godz. 11.00
dr Grażyna Nawrolska - Uczty w średniowiecznym Elblągu (wykład)
dr Grażyna Nawrolska - Uczty w średniowiecznym Elblągu (wykład)
17.08, godz. 11.00
Jacek Opitz - Historia żuławskiego sera (wykład)
Jacek Opitz - Historia żuławskiego sera (wykład)
24.08, godz. 11.00
Barbara Bukowska (Dietetyczka) - Potrawy kuchni regionalnej - gietrzwałdzka sałatka
Barbara Bukowska (Dietetyczka) - Potrawy kuchni regionalnej - gietrzwałdzka sałatka
31.08, godz.11.00
Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - zupa myśliwska (warsztat kulinarny)
Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - zupa myśliwska (warsztat kulinarny)
Miejsce spotkań: dziedziniec Biblioteki Elbląskiej.
Źródło: Dziennik Elbląski
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez