Jak smakuje zupa z pokrzyw?

2017-06-28 12:00:43(ost. akt: 2017-06-28 12:01:01)
Lato pełne smaków

Lato pełne smaków

Autor zdjęcia: Aleksandra Szymańska

W czwartek 29 czerwca o godz. 11.00 zapraszamy na dziedziniec Biblioteki Elbląskiej na spotkanie w ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” - wykład i warsztaty poświęcone kuchni średniowiecznej poprowadzi Urszula Skrzypek-Krupa.
Serwowana będzie zupa z pokrzyw, podpłomyki z miodem i orzechami. Wstęp wolny.

Urszula Skrzypek-Krupa jest członkiem grupy rekonstrukcyjnej Drużyna Wojów Pruskich Karrega, zajmuje się rekonstrukcją historyczną, przypominając przepisy i smaki średniowiecznej kuchni.

W ramach tegorocznego cyklu zapraszamy na spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których będziemy przypominać dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Będą to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów. Letni cykl „Lato pełne smaków” jest kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” - cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań dla seniorów poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016.

Program kolejnych spotkań dostępny jest na stronie internetowej Biblioteki Elbląskiej.

Źródło: Dziennik Elbląski