Poznaj przepis na smakowitą sałatkę gietrzwałdzką
2017-08-23 12:47:50(ost. akt: 2017-08-23 12:50:55)
Biblioteka Elbląska zaprasza na przedostatnie spotkanie w ramach cyklu „Lato pełne smaków”. O potrawach kuchni regionalnej opowie dietetyczka Barbara Bukowska, pokaże też, jak przygotować smaczną sałatkę gietrzwałdzką.
Spotkanie odbędzie się w czwartek 24 sierpnia o godz. 11.00. Wstęp wolny.
W ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” odbywają się spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których przypominamy dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Są to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów.
W ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” odbywają się spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których przypominamy dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Są to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów.
Letni cykl „Lato pełne smaków” jest kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” – cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań dla seniorów poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016. Zapraszamy na biblioteczny dziedziniec (w razie niepogody do sali „U św. Ducha”).
Źródło: Dziennik Elbląski
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)
zyt #2313059 | 83.9.*.* 24 sie 2017 05:08
"Szlakiem Wielkiej Niedźwiedzicy szli na zachód osadnicy". Kolejna wymyślona przez powojennych przybyszów potrawa z dodanym: mazurska, warmińska albo nazwą miasta tudzież wsi jak w tym przypadku
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz