Niedziela, 18 sierpnia 2019. Imieniny Bogusława, Bronisława, Ilony

Tonę mleka i pół tony płatków zebrano na posiłki dla dzieci w Elblągu

2017-10-03 09:25:54 (ost. akt: 2017-10-03 09:29:48)

Autor zdjęcia: pixabay.com


W tegorocznej zbiórce „Podziel się Posiłkiem” w Elblągu wolontariusze zebrali 4,5 tony produktów spożywczych, w tym około tony mleka i pół tony płatków zbożowych.

Zebrana żywność pojedzie w większości do świetlic socjoterapeutycznych i placówek prowadzących dożywianie młodzieży.

— Paczki żywnościowe przygotowujemy także dla 20 rodzin poszkodowanych przez ostatnie ulewy, 2 kartony produktów spożywczych zostały już przekazane rodzinie, która w ostatnich dniach straciła dom w pożarze — informuje Teresa Bocheńska z Banku Żywności w Elblągu, który zorganizował zbiórkę.

Żywność w sklepach zbierali wolontariusze Banku Żywności, Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną, stowarzyszenia KARAN, stowarzyszenia „Przyjazny Krąg”, Środowiskowego Hufca Pracy, Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kamionku Wielkim, stowarzyszenia „Fantazja”, stowarzyszenia „Razem”, zespołów parafialnych Caritas, Stowarzyszenia Abstynentów „Żuławy”, stowarzyszenia rodzin zastępczych, Środowiskowego Domu Samopomocy z Przezmarka. Największą grupę wolontariuszy stanowili uczniowie elbląskich szkół: Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1, gimnazjum nr 1, 2, 4 i 6 oraz Zespołu Szkół nr 2; LO nr I, II, III i IV; Liceum Ekonomicznego, Zespołu Szkół Gospodarczych, Zespołu Szkół Inżynierii Środowiska i Usług, Burs nr 3 i 4.


— Wolontariuszom i sponsorom serdecznie dziękujemy.
 W imieniu załogi Banku Żywności, współorganizatorów i beneficjentów gorąco dziękujemy także wszystkim darczyńcom. Nigdy nie wiadomo, kiedy spotka kogoś nieszczęście, a życiowe doświadczenie pokazuje, że dobro zawsze wraca do człowieka. Oby nikt nie został bez pomocy, gdy znajdzie się w trudnej sytuacji — mówi Teresa Boheńska.

Źródło: Dziennik Elbląski

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB