Nawożenie azotowe i potasowe trawnika
2018-02-09 09:00:00(ost. akt: 2018-05-25 13:09:26)
W trawniku po ruszeniu wegetacji występuje niedobór dostępnych dla traw związków azotowych. Wynika to z powolnego nagrzewania się gleby.
Wzrost traw rozpoczyna się gdy wierzchnia warstwa osiągnie temperaturę 4-5 st. C, natomiast przyswajalne dla roślin formy azotu uwalniają się dopiero gdy temperatura gleby przekroczy 8 st. C. Z tego powodu w pierwszych dniach wzrostu niezbędne jest dostarczenie łatwo dostępnych form azotu np. w postaci saletry amonowej. Zalecane dawki nawozów zależą od wielu czynników w tym głównie od zasobności i jakości gleby, jej uwilgotnienia, intensywności koszenia i użytkowania. Pierwsze wiosenne nawożenie azotem powinno mieścić się w przedziale od 0,4 do 0,8 kg N na 100 m2. Taką ilość można dostarczyć wysiewając od 1,2 do 2,4 kg saletry amonowej.
Następne dawki tego nawozu powinny być stosowane w odstępach 45-60 dniowych
Wraz z nawożeniem azotowym powinny zostać wysiane nawozy potasowe w dawce 0,3-0,6 kg K2O na 100 m2 (np.0,18-0,36 kg soli potasowej) i fosforowe – 0,5-0,8 kg P2O5 (np. 1,0-1,6 kg super-fosfatu potrójnego). Drugą dawkę nawozów potasowych należy zastosować w połowie sezonu wegetacyjnego, nawozy fosforowe stosuje się jednorazowo. W okresie wiosennym umiarkowane wapnowanie można wykonać wysiewając niewielkie dawki dolomitu, który jednocześnie uzupełnia niedobory magnezu.
Wraz z nawożeniem azotowym powinny zostać wysiane nawozy potasowe w dawce 0,3-0,6 kg K2O na 100 m2 (np.0,18-0,36 kg soli potasowej) i fosforowe – 0,5-0,8 kg P2O5 (np. 1,0-1,6 kg super-fosfatu potrójnego). Drugą dawkę nawozów potasowych należy zastosować w połowie sezonu wegetacyjnego, nawozy fosforowe stosuje się jednorazowo. W okresie wiosennym umiarkowane wapnowanie można wykonać wysiewając niewielkie dawki dolomitu, który jednocześnie uzupełnia niedobory magnezu.
Doskonałe nawozy w hurtowej cenie znajdziesz w tej hurtowni ogrodniczej.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez