Dzisiaj królują pyszne pączki

2019-02-28 08:50:00(ost. akt: 2019-02-28 09:20:14)

Autor zdjęcia: Marek Lewandowski

Bez wyrzutów sumienia oraz liczenia kalorii możemy dzisiaj zajadać się pysznymi pączkami. — W kalendarzu cukiernika tłusty czwartek to jeden z najważniejszych dni w roku — mówi Sebastian Sokół z Cukierni Piekarni Raszczyk.
Zwyczaj tłustego czwartku ma swoje korzenie w czasach antycznych. W starożytnym Rzymie był to dzień, w którym żegnano się z zimą i świętowano nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, w tym mięs oraz pączków z nadzieniem ze słoniny, które popijano winem. W czasach późniejszych święto to zostało „przejęte” przez chrześcijaństwo. Od tamtego czasu wyznacza początek ostatniego tygodnia karnawału i zapowiada czas wielkiego postu, czyli czasu pokuty, przygotowującego do przeżycia świąt wielkanocnych.

— Nasza cukiernia przygotowuje się już dużo wcześniej do tego dnia. Niczego nie może zabraknąć, a już na pewno zapału do pracy. W kalendarzu cukiernika to jeden z ważniejszych dni w roku. Z dużą radością i z sercem pracownicy naszej firmy przygotowują się do produkcji, transportu i sprzedaży w ten szczególny dzień. Jest to duże wydarzenie logistyczne i wymaga koncentracji wielu osób — mówi Sebastian Sokół, kierownik działu marketingu i sprzedaży w Piekarni Cukierni Raszczyk.

W tym roku specjaliści z Cukierni Piekarni Raszczyk wyprodukują ponad 110 tysięcy świeżutkich pączków, które w tym dniu dotrą do klientów. Dawniej jadano pączki nadziewane słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dziś dominują pączki serwowane na słodko. Jaka jest receptura na pysznego pączka, takiego jak u babci?

— Tradycji niczym nie zastąpimy. Musimy ją mieć w sobie. My dokładamy wszelkich starań, aby pączki z naszej cukierni smakowały faktycznie jak u babci i byśmy mogli poczuć smak dzieciństwa. Oczywiście, oprócz receptury, w procesie powstawania pączka ważna jest jeszcze jedna rzecz. Nie zapominamy, jak istotne są najwyższej jakości składniki oraz odpowiednio dobrany tłuszcz przeznaczony do głębokiego smażenia — mówi Sebastian Sokół. — Kontrolujemy tłuszcz w naszych patelniach i dbamy o jego parametry. Trzymając się tradycyjnej receptury i najwyższej jakości surowców, produkujemy delikatne i smaczne pączki. Dla nas jakość jest najważniejsza — dodaje.

Pączki z nadzieniem różanym, powidłami, polane lukrem, z kolorowymi groszkami oraz wersja bardziej fit, czyli posypana cukrem pudrem. Oferowana gama pączków jest coraz bogatsza. Ale od lat w Cukierni Raszczyk w tym dniu króluje creme de la creme wszystkich pączków!

— To pączek de luxe, czyli z nadzieniem różanym, osypane skórką z pomarańczy. Ich sekretem jest w pełni tradycyjna receptura polegająca na ręcznym zarabianiu, czyli zwijaniu, pączków wraz z nadzieniem, a następnie smażenia na najwyższej jakości smalcu wieprzowym. Tak robiły dawniej nasze babcie i smak tych pączków pamiętamy do dzisiaj — opowiada Sebastian Sokół.

Nie zabraknie także nowości. W tym roku specjaliści od „Raszczyka” zaproponują smakoszom pączki z nadzieniem z prawdziwych polskich jagód! Zaś w sam raz dla smakoszy lubiących łączyć tradycję z nowoczesnością Cukiernia Raszczyk proponuje pączki z przepysznym nadzieniem „kukułkowym”, oblane belgijską czekoladą deserową.

— Tradycyjnie, jak co roku, będą pączki z wiśnią oraz pączki z adwokatem. Dla naszych najmłodszych klientów polecamy pączki z nadzieniem toffi, które co roku cieszą się dużym powodzeniem, nie tylko wśród dzieci — zachęca Sebastian Sokół.

Pamiętajmy również o faworkach. Są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść. Sekretem ich lekkości i kruchości są wysokiej jakości składniki, takie jak: masło, żółtka oraz tłuszcz potrzebny do ich smażenia. A smak kuleczek twarożkowych wzbogacony jest wysokiej jakości twarogiem, dzięki czemu są tak delikatne.

— Powtarzalność jakości uzyskamy, gdy dobrze rozwałkujemy ciasto oraz smażymy w odpowiedniej temperaturze — dodaje Sebastian Sokół i zachęca. — Zapraszamy do odwiedzania naszej strony www.raszczyk.com.pl oraz do „polubienia” nas na facebook.com.pl, gdzie umieszczamy informacje o nowych produktach, firmie i o aktualnych promocjach.

Razem z Cukiernią Piekarnią Raszczyk organizujemy dzisiaj mistrzostwa Elbląga w jedzeniu pączków na czas. Chętni, którzy zmierzą się z tym zadaniem, będą musieli w ciągu pięciu minut zjeść jak najwięcej słodkich kulek. Nasze mistrzostwa odbędą się w Cukierni Piekarni Raszczyk w Centrum Handlowy Ogrody przy ul. Płk. Dąbka 152 w Elblągu. Początek o godz. 11.
as