Tradycja z nowoczesnością

2019-07-29 11:12:12(ost. akt: 2019-07-29 15:54:03)

Autor zdjęcia: Biblioteka Elbląska

Bogactwo regionalnej kuchni zachwyca wielu amatorów i zawodowców z kulinarnego świata. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby tradycyjną kuchnię przeplatać z nowoczesnymi pomysłami i smakami. Już niedługo będzie można się o tym przekonać i wziąć udział w warsztatach poświęconym temu zagadnieniu.
W czwartek, 1 sierpnia, o godz. 16.30 w sali „U św. Ducha” w elbląskiej bibliotece odbędzie się kolejne spotkanie w ramach letnich warsztatów kuchni regionalnej. Przemysław Zwański, młody kucharz, doskonale znany stałym bywalcom warsztatów z lat poprzednich, pokaże jak połączyć stare z nowym, przyrządzając tradycyjne racuchy żuławskie z nietradycyjnymi sosami. Wstęp wolny!

Letnie warsztaty kuchni regionalnej odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. W letniej odsłonie projektu kucharze wraz z uczestnikami przygotowują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza. Podczas warsztatów prowadzący opowiadają o dawnych przepisach i etapach przygotowania potraw, zwyczajach i tradycjach. Na koniec odbywać się będzie degustacja przygotowanych potraw.

Opr. MR