Jakie piece do pieczenia pizzy są dostępne na rynku?

2020-02-20 09:26:08(ost. akt: 2020-02-20 09:27:51)   Artykuł sponsorowany
Obecnie wiele osób myśli o otwarciu lokalu, którego główną specjalnością będzie pizza. Nic w tym dziwnego, gdyż restauracje z włoską kuchnią są od lat oblegane przez gości. Klimat takich miejsc tworzy oczywiście odpowiedni wystrój, kluczem do tego, aby trafić do serc klientów, jest smaczna pizza. Jej upieczenie jest możliwe tylko wtedy, gdy w kuchni znajdzie się funkcjonalny oraz profesjonalny piec do pizzy.
Czym charakteryzują się urządzenia do pieczenia pizzy?

Piec do pizzy to najważniejsze urządzenie w każdej pizzerii. To on zapewnia, że personel kuchni może przygotowywać ten włoski specjał dokładnie tak, jak życzą sobie tego klienci lokalu.
Piece do pizzy to urządzenia zaprojektowane z myślą o tym, aby szybko i sprawnie upiec ciasto na bazie drożdży, na którym ułożone są różnego rodzaju, charakterystyczne dodatki. Profesjonalny sprzęt znajdziesz na stronie: sklep.technica.pl - piec do pizzy. Można zauważyć, że niektóre modele – takie jak na przykład piec do pizzy Hendi – zmieszczą się nawet w lokalu z niewielką kuchnią.

Piece do pieczenia pizzy mogą jednak umożliwiać wypiek kilku placków jednocześnie. Niektóre mają także przeszklenia, przez które można obserwować właśnie wypiekane ciasto. Jednak piece takie to urządzenia służące nie tylko do przyrządzania tej włoskiej potrawy. Dostępne są modele, które mogą służyć jako opiekacz i umożliwiać przygotowywanie pysznych tostów.
Jeżeli mają się one znaleźć we włoskiej restauracji, warto zainwestować także w stelaż do pieca. Umieszczenie tego urządzenia na takiej konstrukcji zapewni, że kucharze będą mogli wygodnie z niego korzystać. Jest to bardzo ważne zwłaszcza w przypadku lokali, w których każdego dnia pieczone są dziesiątki pizz.
Piec do pizzy to urządzenie przeznaczone do długiej i intensywnej eksploatacji. Są one wykonywane z takiego rodzaju stali, która jest odporna na działanie niekorzystnych warunków mogących panować w kuchni. Nie szkodzi im wysoka temperatura, woda, a także preparaty przeznaczone do pielęgnacji i czyszczenia tego typu sprzętów.
Na jaki piec może zdecydować się właściciel lokalu gastronomicznego?
Na rynku dostępny jest tak duży wybór pieców do wypieku pizzy, że zarówno właściciele nowego, małego lokalu, jak i nieco większego znajdą coś dla siebie. Istnieje wiele wariantów tych urządzeń.
Tradycyjna receptura pizzy przewiduje, że do jej wypieku potrzebny jest piec opalany węglem. Niestety realia nie pozwalają właścicielom większości restauracji na ich umieszczenie w kuchni. Z pomocą przychodzą jednak sprzęty zasilane dzięki innym paliwom. Za ich sprawą pizza jest równie pyszna, puszysta i chrupiąca, jak ta przygotowywana w piecu węglowym.
Podstawowym kryterium podziału takich pieców jest właśnie sposób ich zasilania. Najpopularniejsze są oczywiście modele działające na prąd. Można także zdecydować się na inną alternatywę. Jest nią, chociażby piec do pizzy Stalgast. Urządzenia tej firmy są dedykowane właścicielom tych lokali, którzy preferują wykorzystywanie gazu.
Rodzaje pieców przeznaczonych do pieczenia pizzy
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec do pizzy, znalazł się także w restauracji, w której jest ona jednym z dań. W takim miejscu wystarczy postawić na sprzęt jedno- lub maksymalnie dwukomorowy. W innym przypadku, kiedy goście przychodzą do lokalu głównie po to, aby skosztować flagowego dania kuchni włoskiej, piec musi mieć minimum trzy komory. Umożliwi to szybką realizację kilku zamówień jednocześnie. W pizzerii sprawdzi się również profesjonalny piec pięciokomorowy lub tunelowy.