Zamieszanie wokół jajka – obalamy mity

2021-04-04 09:00:00(ost. akt: 2021-04-01 14:15:55)

Autor zdjęcia: www.pixabay.com

Zdrowe czy nie? Ile można jeść w ciągu tygodnia? Jak zły jest cholesterol z jajka? Na te pytania odpowiada dietetyk Natalia Ćwiklińska.
- Czy ilość spożywanych jajek trzeba ograniczać?
Nie istnieje produkt czy surowiec, który możemy jeść bez żadnych ograniczeń. Nasza dieta powinna opierać się na zasadzie różnorodności z uwzględnieniem odpowiedniej podaży energii. W każdym razie większość z nas może korzystać ze smaku i właściwości jajek bez większych ograniczeń.

- Czy jajka mają korzystny wpływ na nasz organizm?
- Jajka, to przede wszystkim bogactwo cennych składników odżywczych. Białko jaja to głównie woda (88%) oraz 12% aminikwasów i protein, żółtko natomiast zawiera tłuszcze (w tym fosfolipidy, lecytynę wspierającą układ nerwowy i pracę mózgu, chroniącą nasze oczy), w mniejszej ilości też białko oraz witaminy i minerały. Trudno doszukiwać się drugiego takiego surowca, gdzie znajdziemy witaminy z grupy B, A, D, E, K, żelazo, wapń, potas, selen, magnez. Zwróćmy uwagę, że białko jest doskonale przyswajalne. Jest ono uznawane za wręcz wzorcowe - mamy tutaj wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć...i to w odpowiednich ilościach! Nie bez powodu WHO od dziesięcioleci uznaje jajko kurze jako wzorzec do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. Co więcej, jajka będą służyły osobom, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Z dwóch konkretnych powodów. Po pierwsze jest to surowiec niskokaloryczny - 50-gramowe jajko dostarcza około 70 kcal. Po drugie wysoka zawartość białka (ponad 6g w tym samym jajku) daje długotrwałe uczucie sytości i zmniejsza skłonność do podjadania między posiłkami. Dlaczego tego nie wykorzystać?

- Zatem czy w jajku znajdziemy jakieś szkodliwe składniki?
- Całe zamieszanie odnośnie rzekomej szkodliwości spożywania jaj kręci się wokół tłuszczu zawartego w tym surowcu. Przeciwnicy skupiają się na zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niepożądanym składnikiem naszej diety. Obecnie biorąc pod uwagę większą ilość badań i publikacji naukowych, odchodzi się od tego stwierdzenia. Zwróćmy jednak uwagę, że 50-gramowe jajo dostarczy około 4g nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie uzupełni naszą dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w ilości około 8 gram! A to z kolei niezaprzeczalnie zbawienne dla zdrowia składniki.

- Cholesterol w jajku. To wokół niego krążą negatywne opinie o jajku. Jak to z tym cholesterolem jest?
- Na przestrzeni lat narosło wiele mitów na temat cholesterolu. Substancja ta zyskała miano niemal trucizny. Ludzie panicznie zaczęli unikać produktów zawierających właśnie cholesterol. Czy słusznie? Cholesterol pełni w naszym organizmie szereg bardzo ważnych funkcji. To z nim związana jest synteza hormonów, produkcja kwasów żółciowych, witaminy D3, a także praca mózgu. Cholesterol jest nam niezbędny do życia. Mamy wyobrażenie jakoby "złe" tłuszcze czy cholesterol odkładały się w naszych tętnicach i je zapychały. Sprawa wygląda trochę bardziej skomplikowanie. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu często unikają jaj. Biorąc pod uwagę samą ilość cholesterolu w jajkach i przyjmując, że cholesterol z pożywienia ma istotny wpływ na całkowity poziom tej substancji w naszej krwi, rzeczywiście powinniśmy ich unikać. Jednakże jajka mają szereg innych składników, które podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu, a wpływ jedzenia na poziom cholesterolu we krwi jest mniejszy niż nasze wyobrażenia. Umiarkowane spożycie jaj zatem nie szkodzi zdrowym ludziom. Pacjentom mającym zaburzenia gospodarki lipidowej, cukrzycę, choroby układu krążenia, hipercholesterolemię, insulinooporność faktycznie zaleca się ostrożność w spożyciu jaj.

- Jaki sposób podania jajka jest dla nas najlepszy?
- Jajka możemy spożywać w najróżniejszych formach. Jednak, gdy usmażymy jajko na dużej ilości tłuszczu, z bekonem, dodamy sporo soli - na nic przyda się argument o niskiej kaloryczności jajka czy jego prozdrowotnych składnikach. Tak jak w przypadku innych produktów, zdecydowanie wybierajmy łagodniejszą obróbkę termiczną. Najbardziej lekkostrawne jest jajo ugotowane na miękko. Żółtko, które nie jest ścięte dostarcza więcej składników odżywczych. Niezależnie od sposobu przyrządzania jajek, komponujmy posiłki dodając do nich świeże warzywa czy pełnoziarniste pieczywo.

k


Czytaj e-wydanie
Dziennik Elbląski zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl



Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. gram #3063849 | 188.147.*.* 4 kwi 2021 23:15

    1 gram, 2gramy, 3 gramy, 4 gramy, 5 gramów, 6 gramów, 7 gramów, 8 gramów,...

    Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz

  2. @@@@@ #2904320 | 37.8.*.* 11 kwi 2020 09:15

    Unikajcie KACZYCH JAJ - możecie trafić na kilkudziesięcioletnie zbuki zwłaszcza gdy jaja będą pochodziły z fermy żoliborskiej

    Ocena komentarza: warty uwagi (9) odpowiedz na ten komentarz