Młynary: Są pierwsze wyniki badań. Czy woda nadaje się już do picia?
2021-02-24 15:10:42(ost. akt: 2021-02-24 15:23:37)
18 lutego — przypomnijmy — na stronie UMiG Młynary pojawił się komunikat dotyczący występujących w wodzie bakterii z grupy coli. Według zaleceń Sanepidu woda z kranu zdatna była do spożycia wyłącznie po uprzednim przegotowaniu. Dziś gmina poinformowała o wynikach kolejnych badań.
Woda, w której wykryto baterie z grupy coli, nadaje się do spożycia dopiero po jej uprzednim przegotowaniu. Surowej nie można wykorzystywać do przygotowywania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, a nawet do mycia naczyń.
Wodę bez przegotowania wykorzystywać można do codziennego mycia, prania odzieży, i prac porządkowych. Mogą ją także spożywać zwierzęta gospodarskie.
Dziś (24.02) UMiG Młynary poinformował, że otrzymane 22 lutego wyniki badań wskazują na brak obecności jakichkolwiek bakterii w wodzie.
Dziś (24.02) UMiG Młynary poinformował, że otrzymane 22 lutego wyniki badań wskazują na brak obecności jakichkolwiek bakterii w wodzie.
Wczoraj o 8 rozpoczęło się pobieranie kolejnych prób i zlecono ponowne wykonanie badań.
— O wynikach poinformujemy państwa niezwłocznie po ich otrzymaniu. Obecnie czekamy na decyzję Sanepid-u w kwestii wyznaczenia terminu kolejnego badania wody oraz na informację o konieczności podejmowania kolejnych działań naprawczych — informuje Urząd Miasta i Gminy Młynary.
I dodaje, że do momentu oficjalnej zmiany decyzji Sanepid-u obowiązują obostrzenia wprowadzone 18 lutego.
Zasady obowiązują mieszkańców miejscowości: Młynary, Błudowo, Młynarska Wola, Bronikowo, Kraskowo, Gardyny, Janiki Pasłęckie, Krasinek, Kurowo Braniewskie, Nowe Sadłuki, Rucianka, Ojcowa Wola, Kobyliny, Mikołajki, Sąpy, Sucha, Olszówka, Płonne, Zaścianki, Podgórze
Czytaj e-wydanie
Dziennik Elbląski zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze
Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez