Ten konkurs to już przedświąteczna tradycja. Tym razem wygrały pierogi przygotowane przez uczennice z Pasłęka. Mamy przepis!
2022-12-23 11:12:34(ost. akt: 2022-12-23 11:20:57)
Pierogi piernikowo-czekoladowe ze swojskim twarogiem i sosem cytrynowo-jogurtowym. Dobrze brzmi? Na pewno smakowicie, bo te pierogi – dzieło uczennic z Pasłęka Wiktorii Świetlickiej i Julii Potrapeluk – zwyciężyły w regionalnym konkursie szkół średnich.
Ten konkurs to już przedświąteczna tradycja w Zespole Szkół Rolniczych im. W. Witosa w Ostródzie. Zaczęło się od rywalizacji między klasami, potem była rywalizacja między szkołami z powiatu ostródzkiego, a w tym roku przyjechały ekipy przyszłych kucharzy ze szkół regionu.
W świetnie wyposażonej pracowni ZSR młodzież z pasją do gotowania już od samego rana lepiła ciasto, przygotowywała różne farsze i aromatyczne sosy. Smakowite zapachy niosły się na całą szkołę… Potem przyszedł czas na degustację i ocenę jury. Niewątpliwie najwięcej w tej kwestii do powiedzenia mieli dwaj mistrzowie w swoim fachu – Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach i Wojciech Rabiega, szef kuchni Hotelu & Restauracji Nad Sandelą w Lubawie oraz Anna Jusis i niżej podpisana, bo nie trzeba się specjalnie znać na kuchni, by stwierdzić, że pierogi były pyszne… Ocena jury dotyczyła nie tylko samych pierogów, ale też pięknie przystrojonych świątecznych stołów, na których były serwowane.
Pierwsze miejsce zajęły Wiktoria Świetlicka i Julia Potrapeluk, które pracowały pod czujnym okiem opiekunek – Wioletty Wierzbickiej i Izabeli Puzio z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku. Zaserwowały wykwintne pierogi piernikowo-czekoladowe ze swojskim twarogiem i sosem cytrynowo-jogurtowym.
— Gotowanie to nasza pasja — mówiły po ogłoszeniu wyników zwyciężczynie konkursu. — Nasz wybór zawodu był więc oczywisty. Szukamy różnych przepisów w starych książkach kucharskich i w internecie czy z rodzinnych zapisków, ale ich nie odtwarzamy, raczej się nimi inspirujemy. Po prostu lubimy gotować — mówią zgodnie dziewczyny z Pasłęka, z których jedna już podjęła pracę w gastronomii.
Na drugim miejscu znalazła się ekipa Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, a na trzecim młodzi kucharze z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie koło Morąga.
Dariusz Struciński, który o dobrej kuchni wie wszystko, nie ukrywa, że pierogi serwowane w konkursie przez adeptów gastronomii zrobiły na nim duże wrażenie.
— Widać, że ci uczniowie są odważni, lubią eksperymentować w kuchni i tworzą własne, autorskie przepisy, które są czasem wyśmienite — mówi. — Robią to z pasją i mają do tego dryg. Wielu z uczestników konkursu na pewno znajdzie swoje miejsce w tym zawodzie. I zachęcam do udziału w takich konkursach, bo one dodają odwagi i pozwalają na poznanie innych osób o podobnych pasjach i zainteresowaniach — dodaje.
— Widać, że ci uczniowie są odważni, lubią eksperymentować w kuchni i tworzą własne, autorskie przepisy, które są czasem wyśmienite — mówi. — Robią to z pasją i mają do tego dryg. Wielu z uczestników konkursu na pewno znajdzie swoje miejsce w tym zawodzie. I zachęcam do udziału w takich konkursach, bo one dodają odwagi i pozwalają na poznanie innych osób o podobnych pasjach i zainteresowaniach — dodaje.
Nasze pierogi są najlepszym towarem eksportowym, o czym wspomniał też Andrzej Wiczkowski, ostródzki starosta, podczas wręczania nagród. Pogratulował też organizatorom, wszystkim uczestnikom i zwycięzcom konkursu.
— Zabraliśmy ze sobą nasze pierogi, gdy byliśmy z delegacją powiatu w naszym zaprzyjaźnionym regionie we Francji — mówi Andrzej Wiczkowski. — Zrobiły tam furorę! Nasi gospodarze z ogromnym uznaniem zajadali się pierogami z Warmii i Mazur. Mamy naprawdę czym się pochwalić.
Trzeba też wspomnieć, że pierogi były serwowane na świątecznie przystrojonych stołach. W bożonarodzeniowych klimatach nie brakowało elementów świątecznych: były bombki, stroiki ze świerkowych gałązek, świece z elementami świątecznymi, także obrusy i serwetki nawiązujące do wigilijnej wieczerzy i opłatek.
Tu też uczniowie wykazali się fantazją – jeden ze stołów, cały w różnych odcieniach błękitu, przystrojony był w elementy marynistyczne i nawiązywał do wigilii nad lub na morzu. Na innym dla odmiany tradycyjny biały obrus zastąpiono czarnym. Robił wrażenie. Na koniec liczyła się ocena ogólna za pierogi i stół.
Za całość odpowiadały organizatorki konkursu z Zespołu Szkół Rolniczych w Ostródzie – Anna Ismer i Monika Mikułan. Wszystkim, zarówno uczestnikom, jak i organizatorom, podziękował dyrektor szkoły Paweł Muszyński.
Tu też uczniowie wykazali się fantazją – jeden ze stołów, cały w różnych odcieniach błękitu, przystrojony był w elementy marynistyczne i nawiązywał do wigilii nad lub na morzu. Na innym dla odmiany tradycyjny biały obrus zastąpiono czarnym. Robił wrażenie. Na koniec liczyła się ocena ogólna za pierogi i stół.
Za całość odpowiadały organizatorki konkursu z Zespołu Szkół Rolniczych w Ostródzie – Anna Ismer i Monika Mikułan. Wszystkim, zarówno uczestnikom, jak i organizatorom, podziękował dyrektor szkoły Paweł Muszyński.
— Dziękuję paniom za ogromną pracę, jaką włożyły w organizację konkursu — mówił dyrektor Muszyński. — I bardzo się cieszę, że młodzież chętnie bierze w nim udział. Gratuluję wszystkim uczestnikom i zwycięzcom. Jestem naprawdę dumny z naszych uczniów i pracowników.
Kiedy kolejne lepienie pysznych pierogów? Oczywiście za rok!
Barbara Chadaj-Lamcho
Barbara Chadaj-Lamcho
Nadzienie do pierogów i sos: 350-400 g gęstego twarogu sernikowego, 1/3 szklanka śmietany kremówki, 1-2 łyżki cukru pudru, trochę czekolady, pierniczki Katarzynki – 4 sztuki, około 150 g jogurtu greckiego, miód, cukier puder lub cukier wanilinowy do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny i szczypta cynamonu. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę lub praskę i miksujemy na gładką masę z cukrem pudrem oraz kremówką. Pierniczki trzemy na tarce, czekoladę też i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy. Dosmaczamy przyprawami – mogą być piernikowe. Jogurt grecki lub kwaśną śmietanę łączymy z cynamonem i cytrynowym sokiem. Dosładzamy do smaku miodem, cukrem pudrem lub cukrem wanilinowym. Podajemy z pierogami. Dodatkowe pierniczki (i czekoladę) również możemy zetrzeć na tarce i posypać nimi pierogi po wierzchu.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez