Salmonella w salami. GIS ostrzega

2023-02-21 18:05:05(ost. akt: 2023-02-21 18:11:38)

Autor zdjęcia: pixaby

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Chodzi o salami dostępne w sklepach sieci Lidl. Nazwa produktu to Salame Strolghino, numer partii: 16, data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023.

Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:


Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.

Więcej informacji tutaj.

Źródło: GIS