Salmonella w salami. GIS ostrzega
2023-02-21 18:05:05(ost. akt: 2023-02-21 18:11:38)
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Chodzi o salami dostępne w sklepach sieci Lidl. Nazwa produktu to Salame Strolghino, numer partii: 16, data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023.
Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
Więcej informacji tutaj.
Źródło: GIS
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez