Po 25 latach znika Elbląska Spółdzielnia Mleczarska




2010-02-18 00:00:00

Zarządy Spółdzielczej Mleczarni Spomlek i Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej w obecności Rad Nadzorczych podpisały listy intencyjne w sprawie połączenia obu podmiotów. Powinno ono nastąpić jeszcze w 2010 roku. To pierwszy etap realizowanej przez Spomlek strategii konsolidacji, której głównym celem jest zbudowanie szerokiej platformy produktowej.



Władze obu spółdzielni uzgodniły, że połączony podmiot będzie kontynuował działalność pod nazwą Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z siedzibą zarządu w Radzyniu Podlaskim. Oddziałem w Elblągu, w skład którego wchodzi również zakład produkcyjny w Młynarach, kierował będzie obecny zarząd ESM. Plan połączenia nie przewiduje zwolnień pracowników w żadnym z zakładów. Członkami powiększonej spółdzielni staną się automatycznie  i na identycznych zasadach wszyscy dotychczasowi spółdzielcy z Radzynia Podlaskiego i Elbląga. 


 – Kluczowy był dla nas fakt, że Elbląska SM podobnie jak Spomlek specjalizuje się w produkcji żółtych serów i od lat utrzymuje ich wysoką jakość. Choć jej moce produkcyjne są kilkakrotnie mniejsze od naszych, wydatnie wzmocnią pozycję Spomleku w tym sektorze rynku i umożliwią dalszy rozwój naszych kluczowych marek 
– powiedział Edward Bajko, Prezes Zarządu SM Spomlek. 

 Priorytetem Spomleku będzie konsekwentne umacnianie pozycji na rynku ogólnopolskim, czemu służy m.in. wprowadzenie Serenady, pierwszej polskiej marki obejmującej wyłącznie sery żółte. Trwają też prace nad nową marką serów szlachetnych, których spółdzielnia z Radzynia Podlaskiego jest największym krajowym producentem. Nie oznacza to jednak, że z rynku znikną artykuły, z których znana jest ESM. Klienci nadal będą mogli zaopatrywać się w tak popularne w regionie produkty, jak ser Salami Królewieckie, masło naturalne oraz twarogi naturalne.
Uwaga! To jest archiwalny artykuł. Może zawierać niaktualne informacje.