Poniedziałek, 17 grudnia 2018. Imieniny Jolanty, Łukasza, Olimpii

Kuchenne rewolucje w Pasłęku. Był Perfect Pub, jest Oberża Bażant

2018-09-21 10:43:20 (ost. akt: 2018-09-21 11:23:05)
Magda Gessler podczas Kuchennych rewolucji w naszym regionie

Magda Gessler podczas Kuchennych rewolucji w naszym regionie

Autor zdjęcia: Michał Skroboszewski

Magda Gessler wróciła do naszego regionu z programem "Kuchenne rewolucje". Tym razem kulinarną metamorfozę przeszła pasłęcka restauracja Perfect Pub. Odcinek z jej udziałem został wyemitowany w czwartek (20.09).

To już kolejne restauracja z naszego regionu, która wzięła udział w "Kuchennych rewolucjach". Wcześniej na taki krok zdecydował się m.in. Figaro (po rewolucji Duchówka) i Viki Lektiko (Szprota).

Średniowieczne zabytki to wizytówka 12-tysięcznego Pasłęka. Pani Paulina otwierając tam restaurację Perfect Pub, z typowo polską kuchnią, liczyła na to, że walory turystyczne miasta sprawią, że przybysze będą zaglądali także do jej lokalu. Niestety, sala świeciła pustkami. Właścicielka marzyła o tym, by gościć całe rodziny nie tylko w niedzielne obiady.
źródło: www.player.pl/kuchenne/rewolucje‎


Magda Gessler stanęła przed nie lada wyzwaniem uratowania Perfect Pubu przed katastrofą. Niestety, wizyta słynnej restauratorki w pasłęckiej restauracji nie zapowiadała się obiecująco. Magda Gessler zamówiła do jedzenia m.in. zupę z pora z pierożkami oraz gulasz. Długo czekała się na posiłek i nie była zadowolona z tego, co zobaczyła na talerzach.
— Nie widziałam jeszcze pierogów w zupie jarzynowej. Wygląda przedziwnie. To pierogi " z Loch Ness". Na pewno były mrożone. Masakra, co oni mi dali?! — skomentowała restauratorka.

Także gulasz nie przypadł Magdzie Gessler do gustu.
— Śmierdzi starą wieprzowiną. Po prostu obrzydliwe — skomentowała restauratorka i niezadowolona opuściła lokal.

Z każdym dniem rewolucja przynosiła jednak kolejne, nowe zmiany. Choć początkowo talerze z niesmacznym jedzeniem fruwały po sali restauracji, to Gessler w szczerej rozmowie z właścicielką restauracji starała się wskazać, jakie błędy w prowadzeniu lokalu robi młoda kobieta. Kazała wyrzucić wszystkie stare narzędzia kuchenne i frytkownicę oraz nakazała wysprzątać kuchnię. Zabrała także załogę "Perfect Pubu" na integrację do, oddalonej o 7 km od Pasłęka, rodzinnej restauracji serwującej dania z ryb, która cieszy się ogromną popularnością wśród gości.

Ostatecznie postanowiono, że pasłęcki Perfect Pub będzie się od tej pory nazywał Oberża Bażant.
— Tu będzie dużo ptactwa. To będzie eko-knajpa z produktami regionalnymi — zapowiedziała Gessler.

Na uroczystą kolację przygotowano babeczki faszerowane grzybami, rosół na dziczyźnie oraz pieczonego bażanta w towarzystwie gruszki. Kolacja odniosła wielki sukces.

Cztery tygodnie później Magda Gessler wróciła do Pasłęka sprawdzić, jakie posiłki serwuje Oberża Bażant. Restauratorka miała zastrzeżenia do babeczek i rosołu, ale bardzo chwaliła bażanta.

Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Xxx #2589569 | 151.248.*.* 26 wrz 2018 20:44

    Ta jedna pomoc kuchenna bodajże Zośka to zawistna małpa. Jaka oburzona była, że Geslerowa wskazała inna na szefa kuchni...niby ona byłaby lepsza. Ehh jakoś się nie wykazała a mniemanie o sobie ma wielkie. Wyżej sra niż dupę ma

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Morąg #2587938 | 78.88.*.* 24 wrz 2018 19:36

    Niestety nie polecam tej restauracji. Byłem tam kilka dni temu i zapewniam że bażant nie przypomina nawet tego z telewizyjnej emisji programu. Bażanty są dużo wcześniej pieczone a klientom tylko podgrzewany. Mięso jest przypalone i bardzo bardzo suche. Nie jest nawet ppolewane sosem jak to w tv było. Niestety dla mnie lipa. Ps..ponadto w tagiatelli nna próżno szukać borowików. Zapewniam że byłem tam raz i to ostatni raz.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. ... #2586460 | 188.147.*.* 22 wrz 2018 18:04

    Pani Magda zaprowadziła załogę do restauracji rybnej i ze smakiem wcinała filety z okonia...dziwi mnie, że nie przeszkadzało jej to że ryba była wcześniej mrożona- wiem bo pracowałem w tej branży...

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. Alibaba #2585535 | 37.47.*.* 21 wrz 2018 16:19

    Pozdrawiam właścicielkę Paulinke :-)

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  5. olo #2585402 | 213.73.*.* 21 wrz 2018 14:22

    Skąd kupują bażanty?

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    Pokaż wszystkie komentarze (8)