Kuchenne rewolucje w Pasłęku. Był Perfect Pub, jest Oberża Bażant
2018-09-21 10:43:20(ost. akt: 2018-09-21 11:23:05)
Magda Gessler wróciła do naszego regionu z programem "Kuchenne rewolucje". Tym razem kulinarną metamorfozę przeszła pasłęcka restauracja Perfect Pub. Odcinek z jej udziałem został wyemitowany w czwartek (20.09).
To już kolejne restauracja z naszego regionu, która wzięła udział w "Kuchennych rewolucjach". Wcześniej na taki krok zdecydował się m.in. Figaro (po rewolucji Duchówka) i Viki Lektiko (Szprota).
Średniowieczne zabytki to wizytówka 12-tysięcznego Pasłęka. Pani Paulina otwierając tam restaurację Perfect Pub, z typowo polską kuchnią, liczyła na to, że walory turystyczne miasta sprawią, że przybysze będą zaglądali także do jej lokalu. Niestety, sala świeciła pustkami. Właścicielka marzyła o tym, by gościć całe rodziny nie tylko w niedzielne obiady.
źródło: www.player.pl/kuchenne/rewolucje
źródło: www.player.pl/kuchenne/rewolucje
Magda Gessler stanęła przed nie lada wyzwaniem uratowania Perfect Pubu przed katastrofą. Niestety, wizyta słynnej restauratorki w pasłęckiej restauracji nie zapowiadała się obiecująco. Magda Gessler zamówiła do jedzenia m.in. zupę z pora z pierożkami oraz gulasz. Długo czekała się na posiłek i nie była zadowolona z tego, co zobaczyła na talerzach.
— Nie widziałam jeszcze pierogów w zupie jarzynowej. Wygląda przedziwnie. To pierogi " z Loch Ness". Na pewno były mrożone. Masakra, co oni mi dali?! — skomentowała restauratorka.
— Nie widziałam jeszcze pierogów w zupie jarzynowej. Wygląda przedziwnie. To pierogi " z Loch Ness". Na pewno były mrożone. Masakra, co oni mi dali?! — skomentowała restauratorka.
Także gulasz nie przypadł Magdzie Gessler do gustu.
— Śmierdzi starą wieprzowiną. Po prostu obrzydliwe — skomentowała restauratorka i niezadowolona opuściła lokal.
— Śmierdzi starą wieprzowiną. Po prostu obrzydliwe — skomentowała restauratorka i niezadowolona opuściła lokal.
Z każdym dniem rewolucja przynosiła jednak kolejne, nowe zmiany. Choć początkowo talerze z niesmacznym jedzeniem fruwały po sali restauracji, to Gessler w szczerej rozmowie z właścicielką restauracji starała się wskazać, jakie błędy w prowadzeniu lokalu robi młoda kobieta. Kazała wyrzucić wszystkie stare narzędzia kuchenne i frytkownicę oraz nakazała wysprzątać kuchnię. Zabrała także załogę "Perfect Pubu" na integrację do, oddalonej o 7 km od Pasłęka, rodzinnej restauracji serwującej dania z ryb, która cieszy się ogromną popularnością wśród gości.
Ostatecznie postanowiono, że pasłęcki Perfect Pub będzie się od tej pory nazywał Oberża Bażant.
— Tu będzie dużo ptactwa. To będzie eko-knajpa z produktami regionalnymi — zapowiedziała Gessler.
— Tu będzie dużo ptactwa. To będzie eko-knajpa z produktami regionalnymi — zapowiedziała Gessler.
Na uroczystą kolację przygotowano babeczki faszerowane grzybami, rosół na dziczyźnie oraz pieczonego bażanta w towarzystwie gruszki. Kolacja odniosła wielki sukces.
Cztery tygodnie później Magda Gessler wróciła do Pasłęka sprawdzić, jakie posiłki serwuje Oberża Bażant. Restauratorka miała zastrzeżenia do babeczek i rosołu, ale bardzo chwaliła bażanta.
Komentarze (8) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Xxx #2589569 | 151.248.*.* 26 wrz 2018 20:44
Ta jedna pomoc kuchenna bodajże Zośka to zawistna małpa. Jaka oburzona była, że Geslerowa wskazała inna na szefa kuchni...niby ona byłaby lepsza. Ehh jakoś się nie wykazała a mniemanie o sobie ma wielkie. Wyżej sra niż dupę ma
odpowiedz na ten komentarz
Morąg #2587938 | 78.88.*.* 24 wrz 2018 19:36
Niestety nie polecam tej restauracji. Byłem tam kilka dni temu i zapewniam że bażant nie przypomina nawet tego z telewizyjnej emisji programu. Bażanty są dużo wcześniej pieczone a klientom tylko podgrzewany. Mięso jest przypalone i bardzo bardzo suche. Nie jest nawet ppolewane sosem jak to w tv było. Niestety dla mnie lipa. Ps..ponadto w tagiatelli nna próżno szukać borowików. Zapewniam że byłem tam raz i to ostatni raz.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
... #2586460 | 188.147.*.* 22 wrz 2018 18:04
Pani Magda zaprowadziła załogę do restauracji rybnej i ze smakiem wcinała filety z okonia...dziwi mnie, że nie przeszkadzało jej to że ryba była wcześniej mrożona- wiem bo pracowałem w tej branży...
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz
Alibaba #2585535 | 37.47.*.* 21 wrz 2018 16:19
Pozdrawiam właścicielkę Paulinke :-)
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-3) odpowiedz na ten komentarz
olo #2585402 | 213.73.*.* 21 wrz 2018 14:22
Skąd kupują bażanty?
odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)